Sport

Crvena zvezda kao prva do osmine finala Lige Evrope

Zvezda je hrabrom i odgovornom igrom, dobrom taktikom, posle remija na krajnjem severu Portugalije uspeo da se plasira u novu fazu evropskog takmičenja, trka za trofej se nastavlja i na proleće: Braga – Crvena zvezda 1:1(0:0)

Ne može se preko noći tako lako promeniti odredište, ali možete da promenite smer i svoje ciljeve ka kojima uporno težite. Crvena zvezda je na kraju veličanstvenog fudbalskog čina, na krajnjem severu Portugalije pokazala i suze i emocije i neopisivu radost zbog velikog trijumfa. Šampion je u svom stilu bio posebno nadahnut. Ko se mogao nadati da će na kraju Zvezda u tako probranom fudbalskom društvu, protiv favorizovane Brage na kraju biti na vrhu te fudbalske piramide radosti. „Crveno-beli” će sada spokojno sve do marta, kada se nastavlja nokaut faza ovog elitnog takmičenja čekati svog budućeg rivala, a u tom društvu mogu biti Barselona, Borusija iz Dortmunda, Sevilja, Porto, Atalanta, Rendžers, Dinamo Zagreb...

Jan Kouto je videvši da njegovi saigrači posebno napadači više nemaju snage za završni čin otišao je daleko pred gol Beograđana, potom je u svom stilu ovaj stameni štoper snažno šutirao ali je Milan Borjan kao mnogo puta do sada spasao Crvenu zvezdu. I ne samo spasao već je i odveo u probrano fudbalsko društvo Evrope. Tamo gde je i našem prvaku objektivno mesto.

Pred Crvenom zvezdom, koja je na krajnji sever Portugalije stigla sa najboljeg mesta u grupi bio je veliki izazov. U ovom meču u kojem je Zvezdi bio dovoljan i jedan bod trebalo je odupreti se svim mogućim naletima i zamkama uvaženog domaćina, koji je do sada čak jedanaest puta igrao u samoj završnici ovog elitnog takmičenja. U kojem je Braga čak bila i finalista. Ali, srpski prvak je od starta krenuo silovito, iako je Stankovićev tim pred sam početak meča zadesio veliki peh. Još tokom zagrevanja, mladi Njegoš Petrović se povredio pa je šansu iznenada dobio Srnić. Pred Zvezdom je bio ozbiljan izazov bez obzira na pobedu u Beogradu u prvom kolu...

Braga je prva uputila šut na gol protivnika, kada je Medeiroš zapretio snažnim udarcem sa nekih dvadesetak metara. Gosti, koji su se potom malo bolje organizovali brzo su uzvratili. Najpre je Katai dobro namučio odbranu portugalskog tima da bi u nastavku opasni Kanga snažno šutirao ali je Mateus odlično intervenisao. U tim momentima „crveno-beli” su pomerili težište igre na polovinu protivnika. Stanković u ovoj novoj fudbalskoj borbi nije mogao da računa i na odličnog Sanoga, koji je ostao kod kuće zbog povrede. Bio je pravi izazov kako nadoknaditi taj veliki gubitak na sredini terena.

Galeno i Madeiroš uz pomoć Orta uspeli su u 22. minutu da nadmudre kompletnu odbranu Beograđana, ali srećom Milan Borjan je znalački uspeo da zaustavi težak udarac ka golu. Stanković je priredio iznenađenje u samom špicu napada pošto je šansu, umesto već viđenog Milana Pavkova dobio Rišairo Živković, ali, taj momak nikako ne uspeva da se snađe u Zvezdinom dresu. Braga je imala inicijativu, ali, Beograđani su umeli dobro da se brane. Posebno su štoperi bili sigurni što je ulivalo dodatnu sigurnost golmanu Borjanu.

Činilo se da će Zvezdina dobitna kombinacija: Katai – Ivanić, kao u mnogim prethodnim mečevima ponovo proraditi. I umalo da u 40. minutu, pošto se Katai izborio za loptu a potom uposlio Ivanića, Zvezda povede. Ali, Ivanićev šut nije bio tako dobar pa je Mateus mogao da odahne. U prvom poluvremenu Zvezda je dobro delovala po krilima, gde su Rodić i Gobeljić dobro zatvarali sve prilaze svom golu. Ne mali zadatak na sredini obavili su Kanga i Ivanić, ali je centralna figura bio Strahinja Eraković, pa je tako naš tim posle prvih 45 minuta ispunio prvi zadatak u ovom meču...

U 51. minutu Marko Gobeljić, koji je do tada bio veoma dobar i pouzdan u odbrambenim zadacima napravio je neshvatljivu grešku. Iznenada je podigao ruku u vazduh braneći prostor pa je Gvida opravdano pokazao na belu tačku. Oči u oči našli su se Galeno i Borjan, ali je uspešniji bio domaći fudbaler. Brazilac je šutirao snažno i precizno po sredini gola: Braga – Crvena zvezda 1:0!


Od tog momenta Crvena zvezda je morala pod hitno da menja koncepciju i stil igre. To je podrazumevalo još veću angažovanost svakog pojedinca. Dabome, Zvezda je osluškivala stalno i šta se dešava u Razgradu u našem najbližem komšiluku, nadajući se da će se Ludogorec odupreti danskom šampionu. U poslednjih pola časa igre Zvezda je ponovo krenula u napad, pa šta bude. U igru su ušli Gajić, Pavkov i Ben, kako bi osvežili Zvezdine redove. Takav koncept podrazumevao je igru sa još ofanzivnijom varijantom.

Italijan Gvida bio je veoma hrabar kada je posle prekršaja Leite nad Radovanom Pankovom pokazao na belu tačku. Levi bek je snažno udario laktom po glavi Zvezdinog štopera. Bunili su se dugo domaći igrači ali autoritativni sudija nije promenio svoju odluku. Bila je to idealna prilika da Zvezda stigne do izjednačenja. Punu odgovornost preuzeo je Katai, a ko bi drugi, i bio je uspešan: Braga – Crvena zvezda 1:1!

Ulazak novih igrača, posebno Bena u dobroj meri je dao novu energiju Zvezdinom ofanzivnom redu, pa su Ben i Pavkov često stavljali na veliko iskušenje defanzivni red Brage. Kako je vreme prolazilo naš šampion delovao je sve sigurnije, ali, je Stanković dobro znao da su mu za finiš trke potrebni sveži igrači. Posebno na sredini terena pa je šansu dobio Krstičić dok je Degenek zamenio odličnog Pankova, jer trebalo je dobiti prevagu u vazdušnim duelima gde je Degenek neprikosnoven.

Stadion: „Munisipal”. Sudija: Marko Gvida (Italija). Strelci: Galeno 51, Katai 69. minut (oba iz jedanaesterca). Gledalaca: oko 8.000. Žuti kartoni: Katai, Dragović (Crvena zvezda)

Braga: Mateus 7, Kouto 7, P. Oliveira 6 (od 82. Gonzales -), Leit 6 (od 83. Piazon -), Silva 7, Mursati 7, A. Orta 6 (od 71. Abel Ruiz -), Galeno 7,5 (od 65. Moura 6), R. Orta 6, Medeiroš 7 (od 71. Mineiro 6), V. Oliveira 7.

Crvena zvezda: Borjan 8, Gobeljić 6 (od 62. Gajić 6), Pankov 7,5 (od 77. Degenek -), Eraković 8, Dragović 6, Rodić 7,5, Srnić 6 (od. 62. Ben 7), Kanga 7,5, Ivanić 7, Katai 7 (od 77. Krstičić -), Živković 5 (od 62. Pavkov 6).

Stanković: Ovo je najveća radost za mene

Dejan Stanković je još jednom pokazao da je izrastao u trenera svetske klase, iako je na ovim prostorima mnogo puta do sada bio osporavan. Ali, ono što je njegov tim uradio protiv Brage za svku je pohvalu.

– Ovo je najveći uspeh Zvezde posle Barija, zasigurno moja najveća fudbalska sreća i radost otkada sam na klupi Crvene zvezde. Idemo dalje, kazao je Stanković.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog