Svijet

Proizvodne cijene u SAD-u dostigle nove rekorde

Veleprodajne cijene su u novembru postigle najveći ovogodišnji skok, čime se nastavlja inflacija u jednoj opd najvećih svjetskih ekonomija.

Veleprodajne cijene su u novembru postigle najveći ovogodišnji skok, čime se nastavlja inflacija u jednoj opd najvećih svjetskih ekonomija.

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama nastavlja se ubrzavati, s veleprodajnim cijenama koje su u novembru postigle najveći ovogodišnji skok, pokazuju zvanični podaci.

Indeks proizvodnih cijena, koji mjeri ukupne troškove kompanije za dobijanje finalnih proizvoda i usluga, bio je 0,8 posto viši u novembru u odnosu na prethodni mjesec.

Tokom posljednjih 12 mjeseci troškovi proizvodnje porasli su za 9,6 posto, što je najveći rast od kako se počelo mjeriti 2010. godine.

Cijene finalnih proizvoda porasle su za 1,2 posto u novembru, što je malo manje nego što je zabilježeno u oktobru (1,3 posto), dok su cijene finalnih usluga porasle za 0,7 posto prošlog mjeseca.

Troškovi kompanija su ove godine znatno porasli, zbog prekida u lancu opskrbe, nestašice materijala i radnika.


Brza i uporna inflacija narušava plate

Neki od ovih troškova se prenose na potrošače u vidu većih cijena proizvoda i usluga.

Potrošačke cijene u SAD-u rasle su prošlog mjeseca najbržim godišnjim tempom u gotovo 40 godina, naglašavajući koliko brza i uporna inflacija narušava plate i povećava pritisak na Federalne rezerve (FED) da pooštri monetarnu politiku.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je 6,8 posto u odnosu na novembar 2020. godine, prema podacima Ministarstva rada.

Ukupna inflacija u novembru u SAD-u porasla je najviše od 1982. na godišnjem nivou.

Benzin, smještaj, hrana i vozila bili su među najvećim doprinosima porastu u odnosu na prethodni mjesec.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog