Politika

Najava novog sporazuma između SAD-a i Ruske Federacije

Na sajtu Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije pojavio se nacrt sporazuma koji planiraju da potpišu SAD i Rusija.

Prema nezvaničnim informacijama, koje postoje u Moskvi, Bajdenova administracija i SAD nemaju velikih zamjerki  na nacrt sporazuma.

U svakom slučaju ovo baca dodatno svjetlo na aktuelnu situaciju u BiH u kojoj se prelamaju američki i ruski uticaji.


Prenosimo dio sporazuma:

Član 3

Strane neće koristiti teritorije drugih država u cilju pripreme ili izvođenja oružanog napada na drugu stranu ili drugih radnji koje utiču na ključne bezbjednosne interese druge strane.

Član 4

Sjedinjene Američke Države će se obavezati da spriječe dalje širenje Organizacije Sjevernoatlantskog pakta na istok i uskrate pristupanje Alijansi državama bivšeg Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika.

Sjedinjene Američke Države neće osnivati vojne baze na teritoriji država bivšeg Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika koje nisu članice Sjevernoatlantskog saveza, koristiti njihovu infrastrukturu za bilo kakve vojne aktivnosti niti razvijati bilateralnu vojnu saradnju sa njima.

Član 5

Strane će se uzdržavati od raspoređivanja svojih oružanih snaga i naoružanja, uključujući u okviru međunarodnih organizacija, vojnih saveza ili koalicija, u oblastima u kojima druga strana može da smatra takvo raspoređivanje kao prijetnju svojoj nacionalnoj bezbjednosti, sa izuzetkom takvog raspoređivanja unutar nacionalne teritorije Strana.

Strane će se uzdržati od letenja teških bombardera opremljenih za nuklearno ili nenuklearno naoružanje ili raspoređivanja površinskih ratnih brodova bilo koje vrste, uključujući i u okviru međunarodnih organizacija, vojnih saveza ili koalicija, u oblastima izvan nacionalnog vazdušnog prostora, odnosno nacionalnih teritorijalnih voda, odakle mogu da napadnu ciljeve na teritoriji druge strane.

Strane će održavati dijalog i sarađivati na unapređenju mehanizama za sprječavanje opasnih vojnih aktivnosti na i iznad otvorenog mora, uključujući dogovor o maksimalnoj prilaznoj udaljenosti između ratnih brodova i aviona.

Član 6

Strane se obavezuju da neće raspoređivati rakete srednjeg i kraćeg dometa za lansiranje sa zemlje van svojih nacionalnih teritorija, kao ni u oblastima svojih nacionalnih teritorija, sa kojih takvo oružje može da napadne ciljeve na nacionalnoj teritoriji druge Strane.

Član 7

Strane će se uzdržati od raspoređivanja nuklearnog oružja van svojih nacionalnih teritorija i vratiti takvo oružje koje je već bilo razmješteno van njihovih nacionalnih teritorija, u vrijeme stupanja na snagu Ugovora, na svoje nacionalne teritorije. Strane će eliminisati svu postojeću infrastrukturu za raspoređivanje nuklearnog oružja van svojih nacionalnih teritorija.

Strane neće obučavati vojno i civilno osoblje iz nenuklearnih zemalja za upotrebu nuklearnog oružja. Strane neće sprovoditi vježbe ili obuku za snage opšte namjene, koje uključuju scenarije za upotrebu nuklearnog oružja.

Dokument u cjelini pronađite klikom na link.
 
 
Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog