Intervju

Grmuša: Inckov potez je izazvao ogromnu krizu čijih razmjera, plašim se, niko još nije dovoljno svjestan

Redakcija Frontala obilježava doček nove godine kroz seriju mini intervjua sa poznatim ličnostima u BiH. O tome kako je on doživio 2021. i kakve su mu želje za 2022. godinu razgovarali smo sa odbornikom u Skupštini Grada Banjaluka i članom PDP-a, Milkom Grmušom.

FRONTAL: Događaj koji je po Vama obilježio 2021. godinu?

GRMUŠA: U političkom smislu, definitivno nepravan pokušaj Valentina Incka da protivno unutrašnjem pravnom poretku u BiH nametne određena zakonska rješenja za koja ne postoji potrebna parlamentarna većina. U pitanju je neuspješan potez u pravnom smislu, budući da visoki predstavnici nemaju ovlašćenje da donose zakone u BiH. S druge strane, u kontekstu unutrašnjih političkih odnosa u BiH, riječ je o potezu koji je izazvao ogromnu krizu čijih razmjera, plašim se, niko još nije dovoljno svjestan. Ta kriza je preobimna da bi se zadržala samo unutar granica BiH i nadam se da će biti dovoljno mudrih i dobronamjernih ljudi koji će dati sve od sebe da ovaj prostor ne bude ponovo u budućnosti dovođen u vezu sa širim regionalnim i evropskim problemima.

FRONTAL: Ko je po Vama ličnost 2021. godine?

GRMUŠA: „Neko treći“. Više nego ikad ovoj zemlji potreban je ozbiljan državnik koji će se izdići iznad sitnih političkih kombinacija, interesnih i poslovnih veza, sujeta, laži i intriga, te potpuno operisan od kriminala i korupcije. U vremenu rastućeg straha i nesigurnosti kad je riječ o sutrašnjem danu i budućnosti, Republika Srpska i njen narod trebaju državnika koji će se čvrsto držati ustava i zakona, koji će gledati najmanje dvadeset godina unaprijed, koji će pomiriti zdrave snage zarobljene u različitim političkim torovima i istovremeno se distancirati od nezdravih snaga i u svom okruženju. Taj čovjek će voditi program emancipacije Republike Srpske, njene transformacije u uređenu, stabilnu, prosperitetnu i suštinski potpuno autonomnu zemlju koja poštuje konfederalnu BiH, koja svoj razvoj temelji na punoj afirmaciji vladavine prava i nezavisnih institucija i koja je najaktivniji zastupnik ideje regionalnih integracija. Riječju, to je ličnost koja će ponuditi program kako da nam djeca žive dobro i sigurno, a da se ne bave kriminalom, niti se boje kriminala.

To nije profil političara koji je poželjan u najvećem broju političkih struktura u Srpskoj i takvi se ne njeguju na našoj političkoj sceni jer ne trebaju političkim oligarhijama, ali itekako su potrebni zemlji i narodu.

FRONTAL: Lična želja u 2022. godini?

GRMUŠA: Da mi porodica bude zdrava.

FRONTAL: Želja građanima u BiH u 2022. godini?

GRMUŠA: Da budu zdravi. Da budu srećni u svojoj koži i da žive svoje živote, jer su neponovljivi. Da im u porodicama vladaju ljubav i sklad, kao i da žive u harmoniji sa prirodom.

 

FRONTAL

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog