Politika

Čović: Bez Hrvata neće biti ni BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je sinoć da lider SDA Bakir Izetbegović doživljava BiH kao pašaluk i poručio da bez hrvatskog naroda u BiH neće biti ni BiH.

- Izetbegović doživljava BiH kao pašaluk u kojem ima svoje posebno mjesto - kad se ujutro probudi, pomoli i popije kafu, očekuje da ga sljedbenici prate.

Ne može još uvijek da razumije da BiH može isključivo funkcionisati kao zajednica tri konstitutivna naroda - rekao je Čović.

On je uvjeren da politika koja se zagovara kroz dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH, ministrka inostranih poslova u Savjetu ministara, na najbolji način govori kako odudaraju od osnovnih ustavnih načela funkcionisanja BiH i jasne podjele nadležnosti.

Komentarišući nedavnu izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH dogovara u džamijama i uz posredovanje vjerskih službenika, Čović je rekao da to nije nikakva tajna.

- Već dugo vremena Islamska zajednica BiH ima posebno mjesto u politici. To se ne krije. Siguran sam da je zajedno sa Islamskom zajednicom i politikom Bošnjaka napravljen vrlo jasan plan i logistika da se izaberu dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH - rekao je Čović za HTV.

On ističe da je za hrvatske predstavnike ključno pitanje izmjena Izbornog zakona BiH kako bi hrvatski narod mogao birati svog predstavnika na odgovarajući način, ali da je vrijeme za dogovor o tome praktično isteklo.

- Moramo da napravimo izmjene Izbornog zakona, jer će u protivnom biti problema sa provođenjem izbora 2022. godine. Rješenje se mora naći u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice i bošnjačkog naroda - rekao je Čović i dodao da još gaji optimizam da se to može postići.

On je naveo da u proteklih 26 godina nije bilo ovako izražena kriza nefunkcionisanja BiH, te da je uvjeren u rješenje mirnim putem.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog