Vijesti

Sprema li Tužilaštvo BiH istragu protiv Dodika

Iz ambasade SAD odbacuju pisanje medija da su njihovi predstavnici zahtijevali proces protiv lidera SNSD-a.

Ako se saznanja banjalučkih medija ispostave kao tačna, Tužilaštvo BiH moglo bi uskoro podići optužnicu ili pokrenuti istragu protiv Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH. Prema saznanjima do kojih je došla novinska agencija Srna, koja se poziva na izvore bliske američkoj ambasadi u Sarajevu, službenici ambasade SAD boravili su navodno u srijedu u Tužilaštvu BiH, gdje su „razmatrali mogućnosti za podizanje optužnice protiv Milorada Dodika u vezi s kupovinom kuće u Beogradu”. Ova agencija navodi kako su službenici ambasade navodno tražili i našli tužioca koji je pristao da obavi taj zadatak. Kako je izvijestila Srna, službenici ambasade „tražili su po svaku cijenu da se protiv Dodika podigne optužnica, bez obzira na to da li ima dokaza”. Kako se podsjeća, Tužilaštvo BiH je i ranije pokretalo postupak protiv Slobodana Pavlovića, vlasnika Pavlović banke, zbog kredita koji je odobren Dodiku za kupovinu kuće u Beogradu, ali je utvrđeno da je sva dokumentacija u vezi s kreditom bila uredna.

Na saznanja agencije odgovorili su iz Službe za odnose sa javnošću ambasade SAD. Naveli su da „njihovi stručnjaci rutinski pružaju tehničku i mentorsku podršku pravosudnim institucijama u BiH”, te da im nije cilj da utiču na pojedinačne slučajeve. „Sva naša podrška povezana je s tim da obezbijedimo vladavinu zakona i zakonski propisanog procesa”, naveli su iz ove službe komentarišući saznanja agencije Srna. Napomenuli su da se „zaposleni u ambasadi SAD redovno sastaju sa sagovornicima u BiH i razgovaraju o raznim temama”. Spekulacije i saznanja o navodnom podizanju optužnice protiv Dodika objavljeni su nakon što je srpski član Predsjedništva BiH stavljen na listu sankcionisanih od strane SAD, te razmatranja da li će se sankcijama pridružiti i neke zemlje EU.

Razlog za sankcije obrazložen je, između ostalog, „korupcijom”, kao i navodnim podrivanjem Dejtonskog sporazuma. To jest, aktivnostima koje je Republika Srpska započela u postupku „povratka na izvorni Dejton”, što zapadne diplomate opisuju kao unilateralne poteze koji su suprotni duhu ovog mirovnog ugovora. Komentarišući američke sankcije, Dodik je rekao kako ga Vašington optužuje za korupciju, iako se protiv njega ne vodi nijedan postupak.

Kako su najavili iz Republike Srpske, već početkom februara trebalo bi da bude održana sjednica Skupštine Republike Srpske koja će razmatrati zakonska rješenja kojima se planira da se Srpskoj vrati nadležnost u oblasti pravosuđa, uspostavljanjem visokog sudskog i tužilačkog savjeta na nivou Republike Srpske. Navodno, planira se razmatranje zakonskih rješenja i za vlasništvo nad državnom imovinom. Skupština Republike Srpske je 10. decembra donijela akte kojima je započet proces vraćanja ingerencija „neustavno preuzetih od Republike Srpske”, koje se odnose na pravosuđe, odbranu i indirektne poreze. Zbog toga Tužilaštvo BiH već nedjeljama saslušava političare iz Republike Srpske u postupku navodnog podrivanja ustavnog poretka BiH.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog