Politika

Бакир Изетбеговић: Додик понижава Човића. ХДЗ са Додиком може направити тешку кризу и неред у земљи

Предсједник Странке демократске акције Бакир Изетбеговић два дана након тродневног дијалога о измјени Изборног закона у Неуму каже да што се тиче евентуалног наставка можемо, како каже, „покушати сами, без међународних посредника, али без њиховог присуства шансе се рапидно смањују”.

У интервјуу за сарајевски портал Фактор каже да се у преговорима конкретно запело на ономе на чему је сваки пут запињало.

„ХДЗ је невјероватно неповјерљив, тражи немогуће гаранције или нуди немогуће моделе у којима би један хрватски глас вредио као десет бошњачких....„, рекао је Изетбеговић.

Човић се, каже, прибојава неких немогућих комбинација и сценарија.

Он сумња да би се све бошњачке странке и све љевичарско-грађанске странке договориле и подијелиле у два блока са циљем да Хрватима онемогуће избор једног од чланова Предсједништва БиХ.

„С обзиром на понуђени електорски модел то би значило да блок уједињен око СДА позива властите гласаче да у Сарајеву гласају за СДП, а не за СДА, а блок уједињен око СДП-а позива своје гласаче да, рецимо у Зеници, гласају за СДА, а не за СДП. И да затим овај план дисциплиновано прате Комшић, Конаковић, Радончић, Касумовић, Биједић и сви остали који су се у међувремену разишли са СДА и СДП-ом и основали властите странке”, каже Изетбеговић.

Сматра да лидер СНСД Милорад Додик упорно понижава Човића.

Упитан да коментарише то што се Додик у сред конференције за новинаре јавио Човићу на телефон, Изетбеговић је примијетио да му притом није ни рекао да је са новинарима.

„С друге стране, ми упорно нудимо руку Хрватима и њиховим политичким представницима. ХДЗ са Додиком може направити тешку кризу и неред у земљи, са нама може направити ред, осигурати стабилност и мир. Вјерујем да Драган Човић има довољно животног и политичког искуства и да он и ХДЗ неће направити погрешан избор”, рекао је Изетбеговић наводи Танјуг.

 

Извор: Политика
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog