Politika

Novaković Bursać: Pozivamo na srpsko jedinstvo; Borenović: Učešće u jučerašnjoj sjednici vladajuće koalicije obmana javnosti i kapitulacija (VIDEO)

Niko nije priznao sramni zakon Valentina Incka, rekla je Snježana Novaković Bursać šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu i pozvala na srpsko jedinstvo.

- Narodna skupština Republike Srpske je svojim zakonima od ljetos proglasila taj zakon neprimjeljivim u Srpskoj - istakla je ona gostujući u našem Јutarnjem programu.

Ponovila je da oni na srpsko jedinstvo pozivaju konstantno.

- Ali kolege iz PDP i SDS-a, u zadnje vrijeme i iz DNS-a, pokušavaju da se izvuku iz zajedničke borbe i da se priklone nečemu što mi nazivamo postupcima i idejama političkog Sarajeva. Naše ponašanje juče je zasnovano na zaključcima NSRS - dodala je ona.

Podsjetila je da je Narodna skupština donijela novi set zaključaka.

- Najvažnije je da mi ne smijemo da prihvatimo da je nametnuti zakon dio pravnog sistema. To je konstatovano u prvom zaključku, dok je 10. zakon izazvao dosta nejasnoća, a to je da mi možemo da učestvujmo u radu i odlučivanju usklađujući odluke sa organima i institucijama u Srpskoj - smatra Novaković Bursać.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović u Јutarnjem programu RTRS-a, učešće vladajuće većine na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je nazvao obmanom javnosti i kapitulacijom.

Borenović je rekao da PDP nije prisustvovao sjednici jer ostaje doslijedan zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske - a to je da nema nastupa u zajedničkim institucijama dok se ne povuče Inckov zakon.

Podsjećamo, poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu juče su glasali samo za odluke od interesa za Republiku Srpsku.

Odblokirani su višemilionski infrastrukturni projekti.

Data je saglasnost za ratifikaciju četiri sporazuma i aneksa, koji se odnose na zajednički granični prelaz sa Srbijom na lokaciji Bratunac – Ljubovija, projekat energetske efikasnosti u Republici Srpskoj, te sporazum koji se tiče gradnje dionice koridora 5C u Hercegovini.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici SDS-a PDP-a i DNS-a.

 

Izvor: rtrs.tv
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog