Kultura

Вечерас у Народном позоришту премијера представе "Хркачи"

За вечерас је заказана премијера представе "Хркачи" у режији Николе Пејаковића у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Пејаковић, који је и аутор текста, рекао је да је ријеч о комедији, која говори о још актуелној теми пандемије вируса корона, али и о људима и болестима које нападају душу, о "демонском егу, о страстима и моралном суноврату модерног друштва и ове цивилизације".

- Наслов текста првобитно је био "Болест", али пошто је ријеч о комедији морао сам га промијенити, јер је та ријеч сама по себи негативна. Текст сам почео писати у јеку пандемије вируса корона, а завршио неколико дана прије него што се и сам разболио и то све осјетио на својој кожи - рекао је Пејаковић.

Он је навео да је у таквим околностима текст прилагођавао новим сазнањима, јер је проблем короне успио да сагледа и из другог угла, то јесте изнутра.

- Текст сам писао под утиском да је пандемија вируса корона испланирана и да постоје неки људи који нам смјештају игру, која оставља дубоке посљедице на људе - рекао је Пејаковић.

Вршилац дужности умјетничког директора Народног позоришта Српске Александар Стојковић изјавио је да је припрема представе трајала више од два мјесеца, те да су на њој радили домаћи аутори.

- Рад на представи био је веома напоран, али смо срећни што имамо овакав комад на нашој сцени. Сигуран сам да ће се тражити карта више - рекао је Стојковић.

У представи играју Николина Фригановић, Љубиша Савановић, Миљка Брђанин, Данило Керкез и Миодраг Маркићевић, а премијера је заказана за 20.00 часова.

 

Извор: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog