Politika

Чолак: Недолазак Бошњака на сједницу била би опструкција

Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, о којем би по хитном поступку данас требало да расправља Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, обезбјеђује спровођење избора на легалан и легитиман начин, али би недолазак бошњачких делегата представљао опструкцију, оцијенио је делегат Бариша Чолак.

Чолак је навео да нема информације да су делегати из Клуба Бошњака у Дому народа тражили отказивање сједнице, те да нема разлога да не буде кворума.

- С обзиром на то да је хитна сједница, колеге из клуба Бошњака би требало да дођу и изнесу свој став. Да би закон ступио на снагу, он мора проћи оба дома парламента БиХ. Према томе, не видим разлога за недолазак на сједницу. Једини разлог би био опструкција. Не вјерујем да ће бошњачке колеге направити тако нешто - рекао је Чолак за Н1.

Коментаришући данашњу потврду Суда БиХ да су чланови Централне изборне комисије БиХ изабрани у складу са законом, што ХДЗ оспорава, Чолак је навео да је симптоматично што је то објављено баш пред сједницу Дома народа на чијем дневном реду је измјена и допуна Изборног закона БиХ.

Он сматра да ово питање још није ријешено јер се ради о првостепеној одлуци, те да ће ХДЗ прихватити другостепену одлуку Суда БиХ, без обзира каква буде, најављујући могућност и обраћања Уставном суду БиХ.

Чолак је нагласио да је "очигледно да су у овом случају вршени и одређени притисци на Суд БиХ", подсјетивши да је амбасадор ОЕБС-а у БиХ Кејтлин Кавалек још прије два мјесеца тврдила да је све ријешено на Суду БиХ.

Уколико Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ на сутрашњој сједници не добије подршку, Чолак је рекао ће Предсједништво Хрватског народног сабора /ХНС/ донијети одлуку како и у којем правцу ићи даље.

Из СДА данас је саопштено да нису створени услови за разматрање и усвајање измјена Изборног закона чији је аутор ХДЗ, те је затражено од предсједавајућег Дома народа Драгана Човића да откаже хитну сједницу, коју је, како су навели, сам заказао.

 

Извор: срна
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog