Politika

Čović: SDA - izvor krize u BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je, nakon današnje neuspjele hitne sjednice ovog doma zbog nedolaska četiri delegata SDA, da je riječ o neviđenoj blokadi institucija BiH, ocijenivši da je SDA izvor krize u BiH.

"Blokiran je rad zakonodavne vlasti na način kakav do sada nije viđen ili bar duže vrijeme nije viđen u institucijama izvršne i zakonodavne vlati BiH", rekao je Čović novinarima.

On je naveo da je sjednica bila zakazana za petak kako bi se uklopili u vremenski okvir koji je ispred pripreme za održavanje opštih izbora.

"Ovo što su kolege iz jednog dijela bošnjačkih stranaka uradile, s obzirom na to da je sjednici prisustvovalo 10 delegata u Domu naroda - pet predstavnika hrvatskog naroda, četiri srpskog i jedan bošnjačkog - mogu doživjeti kao klasičnu blokadu institucija BiH ili opstrukciju rada Parlamentarne skupštine, odnosno zakonodavne vlasti u BiH", ocijenio je Čović.

On kaže da je ova sjednica zakazana za sutra u 10 časova s istim dnevnim redom, iz istih razloga hitnosti.

Komentarišući činjenicu da su svi prijedlozi HDZ-a BiH i HNS-a o izmjenama Izbornog zakona odbijani od pojedinih stranaka iz Sarajeva, Čović je rekao da su od sporazuma iz Mostara od prije dvije godine pokušali napraviti dogovor nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti u BiH da bi se došlo do legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda i da se sprovedu sve presude Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH, ali da je to SDA odbijala.

"Svaki put kada bismo razgovarali imali smo jasno izjašnjavanje da nije dobro da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva BiH i delegate u Domu naroda, ali kada bismo to trebali riješiti, imali smo opstrukcije. Nekada se nije željelo razgovarati, a nekada su govorili da bjanko prihvataju prijedlog međunarodne zajednice", pojasnio je Čović.

On smatra da "SDA želi ovladati Federacijom BiH", dodajući da želi izabrati i člana Predsjedništva i delegate u Domu naroda.

Čović kaže da je prijedlog SDA da Dom naroda Parlamenta FBiH bude poput Vijeća naroda u Republici Srpskoj.

"Ovo je blokada institucija od onih koji se kunu u BiH", istakao je Čović.

On je naveo da je sazivanjem hitne sjednice dao šansu za dogovor i da se stvori demokratski ambijent za održavanje izbora.

"Ovo je neviđena blokada, bez ublažavanja, jer neko pred samu sjednicu izađe pred vas i kaže da mu se nešto ne sviđa. To se kaže na samoj sjednici, a ne ovako", pojasnio je Čović.

On smatra da ne postoje formalno-pravni uslovi za održavanje opštih izbora u BiH.

"Djelovanje SDA je potvrda da nema uslova za održavanje izbora. Ova stranka je izvor krize", ocijenio je Čović.

Današnja hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je trebalo da bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku odgođena je za sutra zbog nedostatka kvoruma.

Izetbegović je ranije danas, govoreći o tome zašto delegati SDA nisu željeli da dođu na sjednicu Doma naroda BiH, ocijenio da je HDZ-ov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona "nakaradan" i da je u suprotnosti sa Ustavom BiH.



Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog