Kultura

„Vidiš li da ne vidim" – Kusturičina posveta dobrom čovjeku i humanisti Handkeu (VIDEO)

Nova knjiga reditelja i pisca Emira Kusturice „Vidiš li da ne vidim" je i roman i esej, posvećen Nobelovcu Peteru Handkeu. Duhovita je lekcija savremenom svijetu o plemenitom savršenstvu umjetnosti i moralnosti.

Vidiš li da ne vidim govori o putovanju Emira Kusturice u Stokholm na uručenje Nobeleove nagrade piscu, prijatelju Peteru Handkeu.
Pripremila Gordana Glavinić

Ima tu i fikcije i rekonstrukcije Handkeovih posjeta Srbiji. U romanu ga vidi kao hodača po žici, pod imenom Petar Apostol Speleolog.

„Meni je to uvijek ličilo na one najveće dubine koje speleolozi postižu i zato sam ga nazvao Speleolog, a Apostol zato što je pješke prošao sve teritorije koje je volio i ostavio beskrajan trag svojom reakcijom na te prostore a posebno na naš", rekao je Kusturica.

Kusturica je kaže, Handkea tražio između koncepcije Dostojevskog vjerovanja u postojanje božanstva koje može da harmonizuje svijet, i Ničea, koji traži da se vratimo u verziju uzvišenog čovjeka i djela.

„Za razliku od Ničea koji je ukinuo Boga, dobili smo pisca koji sam vjeruje u Boga, a pri tom se njegovi junaci ponašaju potpuno u neskladu s tom idejom, odnosno u skladu sa formom, jer je on uvijek vjerovao da je zapravo duša forma", dodao je Kusturica.



Pišući o Handkeu Kusturica je kazivao i o sebi.

„Ova dva velika junaka našega doba imaju toliko sličnosti, a najsličniji su u različitostima. Handke je napisao kako mu ponestaje jezika, a Kusturica piše kako mu je dosta slika", izjavio je akademik Matija Bećković.

Vidiš li da ne vidim je posveta individui i individualnosti, sve rjeđoj pojavi savremenog doba, dobrom čovjeku i humanisti.

 

Izvor: rts.rs
Video/foto: novosti.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog