Zanimljivosti

ТАЈНА „ИНДИЈАНАПОЛИСА” КОЈИ ЈЕ ПРЕВЕЗАО АТОМСКУ БОМБУ

Разјашњена судбина морнара страдалих 1945.

Послије 77 година Морнарица САД утврдила да је 13 чланова посаде ратног брода који су се водили као нестали, потонуло са крстарицом „Индијанаполис”, потопила их је јапанска подморница.

Џорџ Дејвид Пејн, припадник америчке морнарице, имао је само 17 година када је торпедима испаљеним са јапанске подморнице потопљена крстарица САД „Индијанаполис”, на којој се налазио. На недавно одржаној церемонији коју је организовала америчка морнарица, послије 77 година током којих се Пејн водио као нестао, његов и статус још 12 морнара промијењен је у „сахрањен у мору”.

До ове промјене статуса дошло је након детаљне анализе докумената прикупљених током деценија о потонућу америчког ратног брода, на основу које је закључено да је 13 морнара, међу којима је био и Пејн, изгубило живот послије напада јапанске подморнице и да су њихови посмртни остаци сахрањени у мору, па више не могу да се воде као нестали.


 

Посада „Индијанаполиса” снимљена 1937. године (Фото АР/DBJ)

„Вјеровали смо да је Џорџ нестао и ова вијест је за цијелу породицу велики шок. Сазнали смо његову судбину и да није патио много”, објаснио је Дејвид Пејн, који свог рођеног брата Џорџа никад није упознао, јер је рођен послије окончања Другог свјетског рата.

Два торпеда испаљена са јапанске подморнице 30. јула 1945. године разорила су труп америчке крстарице која је потонула за свега 12 минута. Неколико дана прије овог напада „Индијанаполис”, који је преносио компоненте за атомску бомбу, доставио је смртоносни товар у америчку војну базу на острву Тинијан, а 6. августа 1945. ова нуклеарна бомба бачена је на Хирошиму.

Америчкој морнарици било је потребно четири дана да сазна да је „Индијанаполис” потопљен, а за то вријеме морнари који су преживјели торпедирање налазили су се у мору и умирали су од жеђи, посљедица боравка у води и у нападима ајкула. Од готово 900 чланова посаде на америчкој крстарици, послије четири паклена дана у мору, спасено је 316 морнара.

Прије пет година истраживачи су на дну Тихог океана, на дубини од око 5.500 метара, пронашли остатке „Индијанаполиса”, посљедњег великог америчког ратног брода који је уништен у Другом свјетском рату.

 

Извор: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog