Republika Srpska

Članovi uprave Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom razgovarali su sa predstavnicima medija u Banjoj Luci

Dalji razvoj dobrovoljnog penzijskog sistema

Evropski dobrovoljni penzijski fond trenutno broji više od 37.000 članova kojima se redovno uplaćuje dobrovoljni penzijski doprinos. Broj aktivnih članova postepeno i kontinuirano raste, što govori da takvim tempom raste i povjerenje u EPF. Konstantan je i rast prosječne uplate članova Fonda unutar oformljenih penzijskih planova što takođe potvrđuje povjerenje članova Fonda.

Informacije o trenutnoj situaciji i planove za naredni period su kroz neformalni razgovor sa predstavnicima medija danas u Banjoj Luci podijelili direktorica Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Gordana Drobnjak, izvršni direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Zdravko Zečević i član Upravnog odbora Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Miloš Grujić.

"Nastavili smo da ulažemo napore da tržište Republike Srpske upoznamo sa postojanjem, prednostima i načinom funkcionisanja dobrovoljnog penzijskog osiguranja u novonastalim okolnostima izazvanim raznim vanrednim okolnostima - kako epidemijom COVID-a, sukobom u Ukrajini, tako i inflatornim kretanjima. Održavamo i unapređujemo saradnju sa svim značajnim akterima - institucijama Republike Srpske, predstavnicima lokalne samouprave i sindikatima, akademskom zajednicom, i posebno sa privatnim sektorom, koji je bio najranjiviji u ovom periodu po pitanju regrutacije i zadržavanja radne snage. Može se konstatovati da je, u prethodnoj godini, dobrovoljno penzijsko osiguranje doživjelo svoj dalji razvoj, ali da se ne zadovoljavamo postignutim", rekla je tokom druženja sa predstavnicima medija direktorica Društva za upravljenje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Gordana Drobnjak.

Pred kraj mjeseca maja, Skupština Društva za upravljanje EDPF-om je usvojila sve neophodne izvještaje, te je imenovala dosadašnje članove Upravnog odbora na novi mandate. Društvo je posebno ponosno što je prošlo prvi redovni nadzor regulatora i da nisu uočene nikakve suštinske nepravilnosti.

"Kada su u pitanju isplate iz Fonda, imamo odlična iskustva. Naši članovi su jako zadovoljni brzinom i načinom isplata. Što se tiče novih penzijskih planova, samo početkom 2022. godine je uključeno više od 2.000 novih članova, kroz desetak novooformljenih penzijskih planova. Veliku zahvalnost dugujemo poslodavcima koji nas prepoznaju kao partnera od povjerenja i koji se odluče da investiraju u svoje radnike na ovaj način, kao i radnicima koji nam ukažu povjerenje sufinansiranjem svoje dobrovoljne štednje", rekao je Zdravko Zečević, izvršni direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.

Fokus aktivnosti Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda ostaje na upoznavanju poslodavaca o prednostima koji im se nude, kako u smislu poreskih olakšica, tako i u pravcu dodatnog investiranja u radnike radi smanjenja neželjene fluktuacije u ovom vrlo izazovnom periodu. Istu količinu energije će Društvo nastaviti da ulaže u širenje svijesti o potrebi štednje, informisanje javnosti o dobrovoljnoj štednji i njenim prednostima, te pružanju usluga svojim članovima.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog