Region

Ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji

Patrijarh srpski Porfirije danas će u manastiru Pećka patrijaršija, na Kosovu i Metohiji, biti ustoličen u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih.

Čin hirotonisanja održava se na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, uz sasluženje više arhijereja SPC.

Uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Porfirije će služiti svetu liturgiju tokom koje će biti obavljen svečani čin njegovog ustoličenja u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih.

Na ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji očekuje se veliki broj vjernika, a posebne jedinice kosovske policije zadužene za bezbjednost manastira i crkava na Kosmetu pojačale su mjere oko samog manastira i njegovih prilaza.

Patrijarh srpski Porfirije izabran je u februaru prošle godine za poglavara Srpske pravoslavne crkve i ubrzo nakon toga ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Budući da, osim titule poglavara srpskog, nosi i titulu mitropolita Beogradsko-karlovačkog i arhiepiskopa Pećkog, on se ustoličuje i u Pećkoj patrijaršiji. Međutim, ovo ustoličenje je odlagano prije svega zbog pandemije koronavirusa.

Sjedmo ustoličenje nakon ujedinjenja


Patrijarh Porfirije je sedmi patrijarh koji će biti ustoličen u Pećkoj patrijaršiji nakon ponovnog ujedinjenja SPC, odnosno nakon 1920. godine, i drugi patrijarh ustoličen poslije sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Prije njega, 2010. godine, tu je ustoličen i patrijarh Irinej.

Ovo znači da ustoličenje nije prekidano ni nakon sveukupnih promjena na Kosmetu, koje su se negativno odrazile i na srpski narod i na Srpsku pravoslavnu crkvu. Crkva je sa svojim narodom uspjela da se očuva na KiM, a očuvana je i Pećka patrijaršija.

Očuvana svesrpska svetinja

Osam vijekova svesrpska i pravoslavna drevna svetinja manastir Pećka patrijaršija pod svojim svodovima čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save i sa kojeg arhiepiskopi i patrijarsi upravljaju brodom Hristove crkve u granicama svoje kanonske jurisdikcije.

Nakon uspostavljanja jedinstva SPC 1920. godine obnovljena je i tradicija ustoličenja u pećki tron, od dobijanja autokefalnosti 1219. do današnjih dana.

 

Izvor: rts.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog