Region

Formira se kosovska vojska uz tiho odobravanje NATO-a

Više zemalja uključeno je u formiranje kosovske vojske, a posebno se ističu SAD, Njemačka, Velika Britanija i Turska, piše „Frankfurter algemajne cajtung” i ocjenjuje da u tome prednjači njemačka vojska.

Na KiM se uz pomoć većine pripadnica NATO-a prećutno formira vojska, iako se to kosi sa Ahtisarijevim sveobuhvatnim predlogom o statusu Kosova iz 2007, prenosi Dojče vele, pisanje „Frankfurter algemajne cajtung” (FAZ) pod naslovom „Vojska, koja tako ne smije da se zove”.

Razlog zbog kojeg NATO o svom angažovanju vezanom za formiranje vojske nerado govori, po navodima ovog njemačkog lista, je Ahtisarijev plan iz 2007. po kome KiM ne bi trebalo da ima vojsku, već „multietničke bezbjednosne jedinice” sa maksimalno 2500 pripadnika, koje bi bile angažovane u slučaju prirodnih katastrofa.

Pored američkog prisustva u bazi Bondstil nedaleko od granice sa Srbijom, kako navodi FAZ, uz pomoć većine zemalja NATO – ne samo Bundesvera, koji trenutno na Kosovu ima oko 70 vojnika – tamo se formira lokalna vojska.

Više zemalja uključeno je u formiranje kosovske vojske, a posebno se ističu SAD, Njemačka, Velika Britanija i Turska, piše FAZ, i ocjenjuje da prednjači vojska Njemačke.

„Bundesver igra vodeću ulogu On je 2018. godine rasporedio više od 40 terenskih vozila tipa ’Volf’, uključujući i radionice, i to, kako je rečeno, kao ’vidljiv izraz izvrsnih odnosa između Bundesvera i kosovskih snaga bezbjednosti’. Za deset godina trebalo bi da bude završeno formiranje jedinica. Pri tom se u nezvaničnim razgovorima u Berlinu ne osporava da Kosovo prema Ahtisarijevom planu zapravo ne bi trebalo da ima vojsku. ’Zato ne govorimo o tome’ – navodi se u tekstu FAZ o ulozi NATO u izgradnji kosovske vojske, prenosi Tanjug

U Prištini, dodaje list, potvrđuju da postoji živa razmjena s Bundesverom.

"Kada je riječ o vojnoj obuci, Bundesver osigurava logističku obuku, obuku vojne policije ili obuku pri deminiranju. Posjete jedinicama takođe su do programa. Njemački general s jednom zvjezdicom savjetuje Kosovare o formiranju ministarstva obrane. I u drugim vojskama članica NATO kosovski oficiri takođe su gosti na kursevima i vježbama. U 2021. godini više od 300 pripadnika kosovskih jedinica učestvovalo je u velikim manevrima ’Branilac Evrope 21’, pod koordinacijom SAD”, prenosi Dojče vele pisanje FAZ.

FAZ zaključuje da bi zbog jakog proameričkog stava albanskog stanovništva na Kosovu, njihove oružane snage bile pouzdani partneri politike NATO u regionu.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog