Region

Crnogorska vojska spriječila uklanjanje sporne spomen-ploče u Morinju

Komunalna policija nije skinula tablu na kojoj je tekst o „logoru” i „velikosrpskoj agresiji” 1991. godine.

Pripadnici Vojske Crne Gore nisu dozvolili komunalnoj policiji da ukloni spomen-ploču s objekta nekadašnjeg logora Jugoslovenske narodne armije u Morinju, iako je Uprava za inspekcijske poslove naložila Opštini Kotor da ploču ukloni, javlja RTCG. „Dolaskom na lice mjesta zatekli smo zatvorenu kapiju i pripadnike Vojske Crne Gore. Po dolasku na lice mjesta izvršili smo uvid zajedno s pripadnicima VCG u predmetno rješenje. Naveli su da bez pisanog odobrenja Ministarstva odbrane ili neposrednog naređenja njihovih rukovodilaca, ne mogu omogućiti ulazak”, izjavio je načelnik komunalne policije Miro Anđelić, prenosi Tanjug.

Iz Ministarstva odbrane naknadno su pojasnili da su pripadnici VCG po zakonu dužni da obezbjeđuju vojne objekte i da se ulazak u njih ne dozvoljava bez prethodno pribavljene saglasnosti ministarstva.

Iz Uprave za kulturna dobra rečeno je da su zbog neuklanjanja ploče prekršajno kaznili predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića i da će u daljem postupku izvršiti kontrolni inspekcijski nadzor.

Spomen-ploču u logoru „Morinj” otkrili su 10. oktobra ministar spoljnih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević, u prisustvu hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana i hrvatskog ministra branitelja Tome Medveda.

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore naložila je 17. oktobra Opštini Kotor da u roku od tri dana ukloni spornu spomen-ploču, konstatujući da „nema dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obilježja, koji usvaja Skupština Opštine Kotor, niti postoji saglasnost Vlade Crne Gore, jer je riječ o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka”. Konjević i Krivokapić tvrde da je spomen-ploča postavljena u skladu s propisima.

U bivšoj kasarni JNA u Morinju tokom raspada Jugoslavije 1991. i 1992. godine bili su smješteni hrvatski zarobljenici. Ti događaji su na spomen-ploči opisani kao „velikosrpska agresija”, a lokacija kao „logor”. Mještani i veterani koji su izrazili nezadovoljstvo postavljanjem takvog obilježja isticali su da u vrijeme tih tragičnih zbivanja niko od zarobljenika nije ubijen, za razliku od, na primjer, luke „Lora” u Splitu, gdje su likvidirani srpski zarobljenici.

 

Izvor: politika.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog