Društvo

Da li foliramo da su nam važna ljudska prava u BIH?

Centar za edukaciju Pro Educa organizovao je studentsku konferenciju “Ljudska prava i sloboda izražavanja” na Jahorini 28-29. 10. 2022. godine.

Cilj konferencije jeste osnaživanje studenata za prepoznavanje cenzure i zaštitu slobode izražavanja i ljudska prava.

Tokom dva dana druženja 30-ak studenata/tkinja iz cijele BiH su imali priliku da se upoznaju sa regionalno poznatim borcima za slobodu govora i ljudska prava kao što su: Slobodan Georgiev (direktor vijesti Nova S), Aleksandar Stanković (HRT “Nedjeljom u 2”), Miloš Đajić (aktivista iz Srbije), Belma Buljubašić (profesorica na Fakultetu političkih nauka), Jasminka Džumhur (Ombudsmenka za ljudska prava BiH), Jadranka Miličević (suosnivačica Fondacije CURE), Jasmin Hasanović (viši asistent na Fakultetu političkih nauka).

Aleksandar Stanković

Na početku konferencije, prisutnima se obratio Alessandro de Giacomo iz odjela za ljudska prava u predstavništvu Evropske unije u BiH, koji je izrazio zadovoljstvo što je EU dio priče kao što je projekat #SlobodaNarodu, u okviru kojeg se održava i ova konferencija. Naglasio je kako je Evropskoj uniji uvijek u fokusu borba i zalagnje za ljudska prava, te da mu je drago da vidi mlade ljude koji žele da saznaju više o ovoj temi.

Alessandro de Giacomo

Predavači su govoriti na teme: Kako ostati svoj na javnom servisu?, Aktivizam i društvene mreže, Zabranjene teme u Srbiji, Kako se boriti protiv cenzure i autocenzure, Istraživačko novinarstvo, Medijsko izvještavanje o LGBTIQ populaciji, Govor mržnje na mrežama i mnoge druge teme, tokom konferencije održane su zanimljive i korisne radionice koje su omogućile studentima da kroz praktičan rad bolje savladaju teme.

“Konferencija ljudska prava i sloboda izražavanja mi je bila jako korisna. Naučila sam nove stvari i neke stvari vidjela iz drugog ugla. Pored toga, s obzirom da se trenutno i sama borim tužbama za navodnu klevetu koje su okarakterisane kao SLAPP tužbe, odnosno strateške tužbe protiv učešća javnosti, značilo mi je da čujem iskustva ljudi koji su prošli kroz ta iskustva”, rekla je Sara Tuševljak, studentkinja iz Istočnog Sarajeva.

U okviru panel diskusije “Da li foliramo da su nam važna ljudska prava?” vođena je zanimljiva debata o trenutnoj situaciji u BiH i značaju svjesnosti mladih o ljudskim pravima i mogućnostima njihove zaštite.

“S obzirom da se nalazimo u vremenu kada su ljudska prava i sloboda izražavanja u većoj mjeri ugrožena smatram ovu konferenciju jako bitnom te korisnom zbog proširenja vidika i novih saznanja. Imali smo više predavača i radionica gdje smo pričali o aktuelnim temama, kroz interakciju sa predavačima i studentima imali smo priliku razmijeniti svoje mišljenje i dobiti neke nove informacije, te čuti razna iskustva na različitee teme”, izjavila je studentkinja iz Mostara.

Konferencija se održava uz podršku Evropske unije u BiH i Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog