Sport

FIFA pokrenula postupak protiv Srbije zbog zastave sa natpisom „Nema predaje“

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) zatražila je juče da Fudbalski savez Srbije objasni politički transparent o Kosovu u svlačionici svoje reprezentacije uoči utakmice protiv Brazila u prvom kolu Svjetskog prvenstva. U svlačionici srpskog tima u četvrtak je bila okačena srpska zastava sa mapom Kosova i natpisom „Nema predaje”. Srbija je igrala protiv Brazila i izgubila sa 0:2.

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrulah Čeku žalio se Fifi zbog te zastave i naveo da je Svjetsko prvenstvo iskorišćeno da se promovišu „ksenofobne, genocidne i poruke mržnje prema Kosovu”, prenosi Beta.

Fifa je citirala dio svog disciplinskog kodeksa koji pokriva nedolično ponašanje, uključujući i „uvredljive gestove, znakove ili jezik” i promovisanje stvari koje nemaju veze sa sportom.

FIFA je jedina od rijetkih međunarodnih organizacija,u koju se "Kosovo" učlanilo, u većini međunarodnih organizacija nema mjesta za srpsku pokrajinu.

Svjetska kuća fudbala nije navela kada će izreći presudu, a Srbija u ponedjeljak od 11 časova igra protiv Kameruna u drugom kolu Mundijala.

Šta je tzv. Kosovo tražilo od FIFA

Kao da su čekali iza ćoška i tražili povod da zlurado kliknu. Evo dopisa Fifi:

- Dok se Evropa i svijet susreću sa tako velikom krizom kao što je neisprovocirana agresija Rusije u Ukrajni, tako veliko takmičenje kao Svjetsko prvenstvo bi trebalo da bude mjesto na kome mir treba da prevlada, a ne da se koristi kako bi se potpaljivala mržnja među narodima. Kosovo je nezavisna i demokratska država sa maksimalnim poštovanjem ljudskih prava prepoznatim od stane najmoćnijih država svijeta i nastaviće svoj put bez obzira na ovakve provokacije. Kako god, neprihvatljvio je da ovo prođe u tišini, zato tražimo od FIFA da strogo implementira svoja pravila i da kazni Fudbalski savez Srbije zbog ove agresivne poruke - navodi se u saopštenju Fudbalskog tzv. države Kosovo, dok je Olimpijski komitet te zemlje istakao da je "Nema predaje" poruka koja poziva na genocid.

- Olimpijski komitet Kosova je sa velikom brigom čekao sljedeći potez Srbije koja se ponovo ponijela sramno u svojim aktivnostima u sferi politike i sporta. Ovoga puta gest dolazi ne samo od navijača već od reprezentacije Srbije u fudbalu i to na najvećem fudbalskom događaju, Svjetskom prvenstvu koje se igra u Kataru. Lideri Fudbalskog saveza su dozvolili zastavu na kome se vidi mapa "Republike Kosovo" u bojama srpske zastave, kao i poruku mržnje "Nema predaje" da bude u svlačionici prije, tokom i poslije mečla sa Brazilom. Sramotno je kako su čelni ljudi FSS dozvolili takve ksenofobne i genocidne poruke mržnje protiv države koja ima jednaka prava u Međunarodnom olimpijskom komitetu FIFA i UEFA", navodi se u saopštenju - navodi se u njihovoj “tužbi”

I šta reći, kako razumjeti ovaj potez takozvanih kosovskih vlasti. Vide što niko ne vidi, cinkare i naduvavaju, falsifikuju.. Kako neko logičan može da protumači “Nema predaje” kao poziv na genocid? Pa, nema predaje, mada bi oni htjeli da se predamo… Hitno treba odgovoriti javno i objasniti njihove niske motive. Ne zbog njih, nego svijeta koji se slio u Katar a mnogi od njih ne znaju prirodu sukoba na Kosovu i Metohiji i šta srpski narod trpi od tih istih iz Prištine.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog