Intervju

Сокочанин Милош Мирјанић ради у једном од најмодернијих ресторана у Дубаију (ФОТО/ВИДЕО)

Сокочанин Милош Мирјанић ради у једном од најмодернијих ресторана у Дубаију. Један младић, из планинског мјеста у Републици Српској, нашао је своје мјесто испод парчета неба баш у далеком Дубаију.

У разговору за портал Катера, Милош је рекао да када млад човјек има снове и када иде за њима, може их остварити било гдје.

Милош Мирјанић је своје остварио баш у највећем и најгушће насељеном граду Уједињених Арапских Емирата.

Дуг је пут прешао овај рођени Сарајлија од тренутка кад је одлучио да се са ранцем на леђима отисне у далеки свијет. Прва станица на том дугом путу био је Београд. У престоници, јунак наше приче, уписује Високу техничку школу, а истовремено почиње радити у угоститељству.

И тад се рађа љубав према кулинарству. Проводио је Милош дане радећи, учећи и сањајући о томе да једног дана испуни снове. Неколико година касније, 2012. године, амбиције и животне околности одвеле су га у Лондон. И тамо, на обали ријеке Темзе, наш саговорник схвата да ће кулинарство бити његов животни позив.

Почетак, као и сваки, био је тежак, али и узбудљив. У непознатом граду са другачијим стандардима, животним схватањима и начелима, Милош је одлучио да савлада формалне технике кувања.

Остало је историја…

- Престижну куварску школу „Le Cordon Bleu“ завршио сам са највишом оцјеном у генерацији и као најбољи добио сам понуде за запослење – рекао је он, присјећају се да су још за вријеме његовог школовања у школу долазили „Michelin star“ кувари Гордон Ремзи, Џејсон Атертон, Хестон Блументал.

Његов избор био је ресторан Џејсона Атертона „Berners Tavern“, који се налази у луксузном хотелу „The London Edition Hotel“. Овај ресторан један је од најпопуларнијих ресторана и један од најпрометнијих европских „fine dining“ ресторана са две розете.



 

Berners Tavern, Savoy Grill by Gordon Ramsay, The Savoy Hotel Фото: Уступљене фотографије

Године 2013. проглашен је за ресторан године, а 2018. освојио је „Тhe cool venue award“ и постао „Тhe coolest restaurant“ у Европи.

- Након одређеног времена тим Гордона Ремзија понудио ми је да будем главни кувар у „The Savoy Hotelu“, у ресторану „Savoy Grill by Gordon Ramsay“, и прихаватио сам – додаје Милош.

Наш саговорник истиче да је бити главни кувар у таквом ресторану невјероватно искуство, које тешко да се може ријечима описати.

- "Savoy Grill by Gordon Ramsay" један је од најпознатијих ресторана у Лондону. Гостима се служе гламурозна јела са роштиља у прелепој трпезарији у стилу „Art Deco“, која се налази одмах поред главног лобија хотела „The Savoy“. Мени „Savoy Grilla“ нуди модерне интерпретације времепловних класика. Изузетно свежа риба и остриге комбинују се уз предјела као што су суфле од сира са сосом од димљеног сира или паштетом од гушчије џигерице. И наравно, „Beef Wellington“ је јело које свако мора да проба ако посети овај ресторан – објашњава Милош.

У легендарном „Savoy Grillу“, који је отворен давне 1889. године, специјалитете су дегустирали Оскар Вајлд, Чарли Чаплин, Френк Синатра, Мерлин Монро, Винстон Черчил, Њено височанство краљица Елизабета II...

- После две године проведене у овом ресторану, био сам унапређен да водим три Гордонова ресторана. На тој позицији сам био годину дана. Након 10 година проведених у Лондону одлучио сам да је време за нове изазове – истиче он.

На позив „Michelin star“ кувара Грега Малуфа, одлучио је да оде у Дубаи и заједно са њим отвори ресторан „Bushra“.

Како додаје, Bushra је нов концепт - contemporary Middle Eastern fusion.

- То је кухиња коју, још увек, нисам имао прилику да правим и за мене представља изазов. Свакодневно радимо на унапређењу јела како бисмо понудили, у основи оријентално, са дозом модерног. Планирано је да овај ресторан убудуће расте ван граница УАЕ и веома сам узбуђен што имам прилику да тестирам и унапређујем овај концепт – објашњава Милош.


Фото: Уступљене фотографије

Милош од јела воли да прави „Beef Wellington“ и специјалитете од рибе, иако, посебну страст гаји према прављењу посластица.

Једна од посластица која је тренутно на менију „Bushre“ је модерна баклава са преливом од меда и наранџе и сладоледом од јогурта и хибискуса.

Модерна баклава, Видео: Уступљен видео

Мада се чини да своје снове сања и ужува у слави далеко од куће, Милош не крије да је љубав према Балкану јача од сваке славе.

- Још неко време планирам да боравим у Дубаију, а онда се враћам. Желео бих да пренесем знање младим куварима и да помогнем у развоју нашег кулинарства, колико је то могуће – закључује он.

 

Izvor: katera.news 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog