Društvo

#SlobodaNarodu

Panel diskusija: "Šta hoće Hrvati u Bosni i Hercegovini?" (VIDEO)

Hrvatsko pitanje u BiH je jedno od gorućih problema u našoj državi, koje ima dalekosežne posljedice na njenu budućnost.

Šta Hrvati žele u BiH i da li bi ispunjenje njihovih želja relaksiralo stanje u državi i da li bi je približilo EU, bila su neka od pitanja pitanja na festivalskom danu #SlobodaNarodu u Mostaru.

Na panel diskusiji "Šta hoće Hrvati u Bosni i Hercegovini?" učestvovali su: Dražen Barbarić, politikolog, Ivan Vukoje, sociolog, Fra Ivo Marković, Šaćir Filandra, doktor znanosti, a moderirao je Adnan Huskić, profesor.

Festival #SlobodaNarodu okuplja govornike iz cijelog regiona, slobodne mislioce, čuvare slobodne misli. Najvažniji cilj projekta Sloboda narodu  jeste da omogući da se čuje glas slobode, slobodnu razmjenu mišljenja, praktikuje slušanje drugih i drugačijih i odgovorno i angažovano društveno djelovanje.

Šaćir Filandra je rekao "da je pitanje "Šta hoće Hrvati u Bosni i Hercegovini?" dosta tabuizirano, da ga treba uvjetno rečeno iz donjih strata izvući na površinu i učiniti legitimnim, politički je obojeno, instrumentalizirano, i u mnogim aspektima je zapravo i privatizirano kada su u pitanju stranačko političke elite, jer nekako se stiče dojam da o ovom pitanju imaju pravo samo da razgovaraju izabrani zvanični predstavnici nekih ljudi koji se sastaju po kafanama, barovima, hotelima, a da mi koji pripadamo nekom akademskom ili civilnom sektoru zapravo nismo pozvani da o tim stvarima pričamo".

Fra Ivo Marković kaže da "čim se ovako postavlja pitanje, ono je pomalo problematično, dakle kao da su Hrvati problematičan faktor u BiH. I ima toga. Mislim da su Hrvati u BiH pomalo specifični, ja inzistiram da smo mi bosanskohercegovački Hrvati, da je to bitna odrednica. Ima nešto što Hrvate određuje u odnosu na ostali hrvatski narod, a to je, mi smo bili pod Turskom okupacijom. Dakle pet stoljeća pamćenja koje je vrlo duboko u nama prisutno, to su dubinski mehanizmi, odnosa prema islamu, prema Turskoj, dakle to je naš specifikum".

"Osjećaj po mom sudu nas ovdje u Bosni, da nas Zagreb, ostala Hrvatska, premalo razumije, a nekako da nas Beograd puno razumije. To kod nas bosanskih franjevaca jako je prisutno, dodao je Ivo Marković".

U video prilogu pogledajte i šta su ostali učesnici u ovoj panel diskusiji kazali na temu: "Šta hoće Hrvati u Bosni i Hercegovini?"

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog