Društvo

Данас су Света Три Јерарха: Ово су народна вјеровања на велики празник

Српска православна црква /СПЦ/ данас прославља празник Света три Јерарха, који се празнује заједнички у славу светитеља Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог.

Празник је настао у 11. вијеку за вријеме византијског цара Алексија Комнина, након што је расправа о томе ко је од ова три светитеља највећи, која је пријетила озбиљној подјели у народу и Цркви.

Спор је био ријешен у корист Цркве тако што су се ова три светитеља јавила евхаитском епископу Јовану рекавши му: "Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа у нама нема противрјечно, нити има међу нама првог ни другог".

Светитељи још посавјетоваше епископа Јована да им он напише заједничку службу и одреди један заједнички дан празника.

Света три Јерарха су код Срба славе богословских факултета и академија, осим београдског, који слави Светог Саву, а у Грчкој је ово национални и школски празник. 

Међу Србима ови свеци се сматрају заштитницима људи и животиња од мраза, хладних и злих вјетрова.

По томе какви вјетрови дувају тог дана, прогнозира се какво ће вријеме у току године бити.

Овај велики празник се у црквеном календару обиљежава црвеним словом.Света три Јерарха је у Срба и крсна слава, а славе га и многи манастири и цркве.Поменути свеци су заштитници људи и животиња од мраза, хладних и “злих” вјетрова.

По томе какви вјетрови дувају овог дана, прогнозира се какво ће вријеме у току године бити.Уколико дува с југа, година ће бити добра и богата, “сјеверац” доноси лошу годину с хладним временом.Источни вјетар доноси несташице а западни благодет, бар што се тиче рибе и млијека.

И ако вјетра нема – добро је, чека нас весела и богата година.

 

Извор: srna.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog