Društvo

Kako je AI odgovorila: Ko su najpoznatiji Srbi na svijetu i da li je Tesla Srbin ili Hrvat

Vještačka inteligencija nam je otkrila ko su najpopularniji Srbi u istoriji i lista prilično iznenađuje. Sam odabir nije sporan, ali definitivno jeste njegov redoslijed, naročito što se tiče rangiranja prve dvije ličnosti.

Na prvom mjestu je najbolji teniser svijeta Novak Đoković, a tek nakon njega naveden je najuticajniji naučnik u istoriji Nikola Tesla (što automatski daje i odgovor na čuvenu dilemu "da li je Tesla Srbin ili Hrvat").

Ipak, činjenica da je Novak prvi mnogima može da djeluje neobično s obzirom na to koliki je doprinos Nikole Tesle za razvoj cjelokupnog društva.

Kako se ljudi stalno pitaju da li je Nikola Tesla Srbin ili Hrvat i o tome se vode žučne rasprave, trebalo nam je dodatno pojašnjenje od vještačke inteligencije o njegovoj nacionalnoj pripadnosti.

"Nikola Tesla je bio etnički Srbin rođen u Austrijskoj imperiji, na teritoriji koja je današnja Hrvatska. U vreme njegovog rođenja 1856. region je deo Austrijskog carstva i kasnije Austrougarske. Dok je Teslina nacionalnosti srpska, njegovo rodno mesto je u modernom vremenu u Hrvatskoj, u kojoj je proveo veći deo svog detinjstva i ranih odraslih godina. Ipak, Teslina srpska baština i nacionalnosti su široko priznate i često se o njemu govori kao o srpsko-američkom pronalazaču i naučniku", presudila je vještačka inteligencija.

Takođe, interesantno je da je na trećem mjestu režiser Emir Kusturica, a tek potom na red dolazi Mihajlo Pupin, te se čini da su u svijetu mnogo interesantnije aktuelne ličnosti od naučnika koji su unaprijedili čitavo čovječanstvo.

Lista se nastavlja u istom maniru, pa tako ispada da je bivša teniserka Ana Ivanović popularnija od Milutina Milankovića, nakon koga na red dolazi Vuk Stefanović Karadžić.

Iza čovjeka koji je zaslužan za reformu srpskog jezika, nalazi se bivši predsjednik Srbije tokom čije vlasti smo preživjeli bombardovanje, Slobodan Milošević.

Nobelovac Ivo Andrić kog je, paradoksalno, vještačka inteligencija identifikovala kao i Hrvata, zauzeo je mjesto iza Slobodana Miloševića, a odabir vještačke inteligencije na temu najpoznatijih Srba na svijetu, zaokružila je umjetnica zaslužna za najpoznatije performanse na svijetu, Marina Abramović.

 

Izvor: b92.net 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog