Društvo

U Banjaluci otvorena prva pekara bezglutenskih peciva (VIDEO)

Gluten, protein koji se nalazi u pšenici raži, ječmu i zobi koji su često kontaminirani, nerijetko može da izazove velike poteškoće kod osjetljivih i alergičnih osoba. Ipak, uz pravovremenu dijagnozu i pravilnu bezglutensku ishranu, moguće je normalno svakodnevno funkcionisanje. Bezglutenska peciva, i te kako mogu da budu ukusna. U Banjaluci je otvorena prva pekara bezglutenskih peciva.

Gluten koristimo skoro svakodnevno, svjesno ili nesvjesno. S obzirom na to koda se nalazi u žitaricama, a ponekad ga možemo pronaći čak i gdje ne bi pretpostavili, život osoba koje vode borbu sa glutenom nije najjednostavniji. Banjalučanin Zoran Škorić odlučio je da podijeli svoje iskustvo i pomogne sugrađanima.

- Imao problem sa glutenom tri. četiri godine. Bezglutensku hranu sam nabavljao u Beču, a onda smo supruga i ja došli na ideju da otvorimo pekaru u Banjaluci i pomognemo ljudima koji imaju problema sa alergijom na gluten - priča Škorić.

Iako su izgledom skoro u potpunosti identični sa ostalim pecivima, priprema peciva bez glutena iziskuje veći napor. Ipak, izbor ovih peciva je veliki.

- Velika je potražnja u zadnje vrijeme za toplim doručkom i obrocima za ponijeti, pa smo u proizvodnju uveli burek, krompirušu, salate, sendviče... - kaže Škorić.

Struka apeluje da je rana dijagnoza zlatna formula, ali i upozoravaju da potpuno izbacivanje glutena iz ishrane bez konsultacije ljekara i prave dijagnoze može da izazove različite poteškoće.

 

Izvor: rtrs.tv
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog