Kultura

Tanasije Uzunović, nesebični velikan za kog kolege imaju samo jednu reč – briljantan (VIDEO)

Bard srpskog i jugoslovenskog glumišta Tanasije Uzunović, prvak drame Narodnog pozorišta, filmski i televizijski glumac koji je ostao upamćen po brojnim ulogama, preminuo je u 81. godini na VMA u Beogradu.

Tanasija Uzunovića – glumca raskošnog talenta, autentičnog u pozorištu, na filmu, televiziji, publika, reditelji i kolege su poštovali i voleli, od njegovih prvih uloga u predstavama Hamlet, Zločin i kazna, Mudra glupača i na desetine drugih, do poslednje premijere u Narodnom pozorištu Godine vrana Siniše Kovačevića. Poslednji put stao je na scenu 19. januara tumačeći lik Zarije Vučića u kultnoj Velikoj drami.

„Jedan od ljudi zbog kojih sam i poželeo da se bavim glumom. Prvi put sam ga gledao u predstavi Ruženje naroda u režiji Dejana Mijača. Bio je briljantan. Najviše vremena proveli smo na snimanju serije Moj rođak sa sela. Mogu slobodno da kažem da je na snimanju te serije bio zaista moj ujak“, kaže glumac Vojin Ćetković.

Rođen je u Nišu, kao unuk Nikole Uzunovića, nosioca Legije časti i predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije između dva rata. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film radio i televiziju u Beogradu. Više od tri decenije bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a od 2002. igrao je na sceni Nacionalnog teatra.

„Pamtim ga na najlepši mogući način. Pre svega, kad se neko pojavi, on je bio mnogo lep ta njegova plava kosa ličila je na zrelo žito uvek mu je nekako lepršala oko njega. Kad ode glumac kao da ode deo onoga što je činilo našu profesiju i sećanja“, istakla je glumica Branka Petrić.

Lik Rajka Maleševića iz serije Moj rođak sa sela, pamtiće televizijska publika. Igrao je i u Vojnoj akademiji, Gorkim plodovima, Državnom službeniku. Zapažene uloge ostvario je u televizijskim dramama i filmovima, Devojački most, Sabirni centar, Kosovski boj, Maska, Zverinjak...

„Glumac sa kojim sam sarađivao u većini svojih dugometražnih filmova. Glumac ogromne ekspresije, koji je potvrdio u preko stotinu filmskih i televizijskih serija i još većem broju pozorišnih predstava. Uz Tanasija Uzunovića stasavale su generacije, bio je nesebičan kolega koji je davao svoje znanje mlađim kolegama“, naveo je odgovorni urednik Dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a, Marko Novaković.

Kada bi u mladosti nešto naslikao posle završene slikarske škole, govorio je da krade od glume i izneverava sebe. Dobitnik je Sterijine nagrade, Oktobarske nagrade Grada Beograda, Pečata Narodnog pozorišta i mnogih drugih.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog