Region

Na konkursu za nove hrvatske riječi pobijedili prestrujnik, šećerica i bakroza

Znojilište, dimodojavnik, izazor i krugotok bili u užem izboru naučnog časopisa „Jezik” iz Zagreba.

Na sada već tradicionalnom godišnjem konkursu za novu hrvatsku riječ koji sprovodi časopis „Jezik” 385 učesnika predložilo je 538 novih hrvatskih riječi. U uži krug ušlo je 15 novih riječi a među njima je uredništvio časopisa „Jezik” sada odabralo pobjednika, prenosi zagrebački „Večernji list”.

Za najbolju novu hrvatsku riječ odabrali su 'prestrujnik', specifična riječ za adapter za struju. Naime, već postoji nekoliko hrvatskih riječi za adapter - pretvarač, pretvornik, prilagodnik, ali pošto, kako kažu, postoji i najmanje deset različitih vrsta adaptera koji nemaju veze sa strujom, tome su sada doskočili dr Tomislav Meštrović i dr Ognjen Ožegić rečju prestrujnik koja sužava i pobliže određuje pojam adaptera, a to čini spretnije od izraza „strujni adapter”.

Predlagači ovogodišnje pobjedničke riječi na konkursu učestvuju već šestu godinu za redom godine, već dva puta bili u užem krugu s riječima ukožnica (tetovaža) i društvostaj (lokdaun).

Druga nagrada ove je godine otišla dr Leonardu Štracu i Izabeli Štrac za riječ „šećerice”, zbirnom nazivu za šećernu repu, šećernu trsku i potencijalno i kukuruz šećerac - biljke od kojih se dobija šećer. Tako da sada osim uljarica i žitarica, imamo i šećerice. Predlagači ove riječi za takmičenje javili prvi put.

Riječ „bakroza” donijela je treće mjesto dr Marku Buknu i Martini Pehar, a radi se o hepatolentikularnoj degeneraciji ili Vilsonovoj bolesti kod koje dolazi do nakupljanja bakra u tkivu. Brojne bolesti u hrvatskom jeziku imaju nastavak -oza, koji se, iako je grčkog porijekla, smatra neutralnim.

Nova riječ bakroza za staru bolest uklapa se u sistem, prozirna je i laicima jasnija. Nova riječ nema namjeru da zamijeni latinski, službeni naziv, ali lakše ćete razumjeti i zvučaće manje strašno ako ste oboljeli od bakroze, a ne hepatolentikularne degeneracije, tvrdi žiri. Predlagaču ove riječi takođe su prvi put učestvovali na konkursu.



U finalu su za nagrade konkurisale ove riječi:

bakroza  - hepatolentikularna degeneracija ili Vilsonova bolest

dimodojavnik - detektor dima

izazor - retrovizor
Milatović poručio da je Đukanović dostigao maksimum u prvom krugu i…

javnozborac/javnozborstvo  - PR

krugotok  - kružni tok

obrubnik - lajsna

odricajnica - izjava o odricanju od odgovornosti

otpadalište - odlagalište otpada

prestrujnik  - strujni adapter

pridatak - plag in

prijevodnici - titlovi

prikaznik  - displej

šećerice  - biljke od kojih se proizvodi šećer

zaključaj - lokdaun

znojilište  - sauna

 

Izvor: politika.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog