Društvo

Završen 6. po redu Festival #SlobodaNarodu u Trebinju

U organizaciji udruženja Pro Educa 18. i 19. aprila u Trebinju je održan 6. po redu festival #SlobodaNarodu.

Prvog dana festivala održano je predavanje na temu „Karikatura- umjetnost kritike” na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje. Predavanje je održao Darko Drljević, poznati karikaturista iz Crne Gore.

Drugog dana, u Kulturnom centru Trebinje, posjetioci Festivala imali su priliku da prate panel diskusije i da uživaju u izložbi karikatura, Marka Somborca, poznatog političkog karikaturiste iz Srbije.

Na svečanom otvaranju drugog dana festivala, učesnicima se obratila AnneMarije van de Staaij, zamjenica ambasadora Kraljevine Nizozemske, sa riječima: “Naša politika vezana za ljudska prava na globalnom nivou podržava branitelje ljudskih prava, one pojedince koji žele promijeniti društvo iznutra prema van. Zbog toga sam srećna što sam danas u Trebinju među takvim pojedincima, i zaista pozdravljam vaše napore u tom pravcu. Iskreno vjerujem da poboljšanja u zaštiti ljudskih prava, uključujući slobodu izražavanja, takođe pomaže BiH da sazri kao društvo u kojem se razlike u mišljenjima ne doživljavaju problematično i izazivaju diskusije, i više se vide kao polazna tačka u kojoj pojedinci mogu rasti i napredovati poboljšavajući društvo u svakom koraku“.


Prva panel diskusija nosila je naziv „Kako je biti Bošnjak i Hrvat u Republici Srpskoj?“. Učesnici su bili: Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske, Davor Paponja, profesor likovne kulture u Katoličkom školskom centru u BL i Faruk Tičić, aktivista i član Svjetskog Saveza dijaspore BiH.

Podsjećajući učesnike na Ustav ovog entiteta, koji propisuje da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi tri konstitutivna naroda koji bi trebali uživati ista prava, Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske je istakao: „Da smo civilizovano demokratsko društvo i da imamo pravnu državu, očito bi to bilo tako, nažalost iako je tako, mi ne možemo osjetiti podjednaka prava u ovom sistemu. Iako jesam dio sistema, ovaj sistem ne pruža ista prava svim građanima, ne samo konstitutivnim narodima, nego generalno“.


“Umjetnost kao kritika društva?” bio je naziv druge panel diskusije. Koliko umjetnost treba da bude estetika, a koliko etika, da li je zadatak umjetnosti da mijenja društvo i koliko danas ima slobode u umjetnosti bila su samo neka od pitanja na panel diskusiji u kojoj su učestvovali Darko Drljević, karikaturista iz Podgorice, Zoran Marković Zonjo (The Books of Knjige), Igor Dutina, ALU Trebinje i Adna Muslija, umjetnica iz Sarajeva.


Učesnici treće panel diskusije pod nazivom “Kako je biti Hercegovina u Bosni?”, bili su Ivana Grujić, direktorica Muzeja Hercegovine u Trebinju, Banjak Dragoslav, predsjednik Skupštine grada Trebinja, Miro Raguž, kreativni direktor radi u agenciji SMART doo Mostar i Goran Ćurić, profesor na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, koji su govorili o položaju regije Hercegovine unutar države Bosne i Hercegovine.


Na kraju je održana panel diskusija pod nazivom „Zakon o kleveti i uvredi: da li se pezrazložno plašimo ili ne?” čiji učesnici su bili Milanka Babić Kovačević, novinarka i Srđan Puhalo, psiholog i programski direktor Festivala. Da li će novi zakon o kleveti služiti interesima građana ili će ugušiti slobodu govora i nezavisnih medija, su samo neka od pitanja na koja su panelisti odgovorili.

Sve panel diskusije možete pogledati na linku

https://www.youtube.com/watch?v=gx2xU3ZMkOw

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog