Kultura

Филм „Изазов“ премијерно приказан у Бањалуци

Филм „Изазов“, руског режисера Клима Шипенка, синоћ је премијерно приказан у бањалучком „Синеплексу Палас“, а премијери је присуствовао главни глумац овог остварења Милош Биковић.

„Изазов“ је први је филм у историји свјетске кинематографије који је сниман на Међународној свемирској станици, а прати причу о групи хирурга, који припремају операцију астронаута на свемирској станици, који због акутног здравственог стања нема времена да се врати на Земљу.

Филм обрађује теме људскости, храбрости, пролазности и коначности живота, и осим главне радње, снимане на фантастичним локацијама, филм приказује и дјелиће људских судбина, малих и великих борби у огромном свемиру, као и радости и љепоте које живот на крају свега донесе.

Биковић у филму глуми торакалног хирурга Владислава Николајева, док главну женску улогу, улогу Евгеније Белјајеве, особе која у ствари одлази на Међународну свемирску станицу да оперише астронаута, игра сјајна руска глумица Јулија Пересиљд.

- Први пут у историји кинематографије, када гледамо филм, то што се дешава на филму је подједнако невероватно као и то како је филм сниман. И први пут можемо да кажемо да гледамо спајање реалности и научне фантастике. Ово је први филм који је сниман у свемиру, и надам се не и последњи. Надам се да је то зачетак и да смо ми пионири. Такође, медицински захват у филму је на граници научне фантастике, као и снимање самог филма – навео је Биковић.

Када је ријеч о локацијама на којима је сниман филм, осим на Међународној свемирској станици, Биковић је рекао да су му међу дражим локацијама космодроми и свемирски центри, као и авиони који дају могућност снимања на нултој гравитацији.

- То нисам до сада имао могућности да пробам, али глума човеку даје различите могућности у животу, тако је мени дала ово – истакао је Биковић.

Када је ријеч о изазовима, што се припреме лика којег тумачи тиче, Биковић је објаснио да је, осим припреме за улогу, оно што је било посебно захтјевно било је разумијевање мотивације јунака и разумијевање медицине.

- Конкретно мислим на захвате из торакалне хирургије, пошто играм торакалног хирурга, као и извођење те операције у бестежинском стању у авиону који пада. Када сам то изводио није изгледало толико захтевно, али када сам после објашњавао људима да сам то радио у авиону који пада, и имитирао захват који је сам по себи захтеван, и све то на руском, на крају то личи на компликован задатак. Мада, ништа није тако компликовано као одлазак у свемир – испричао је Биковић.

У овом остварењу глуме и Владимир Машков, Олег Новицкиј, Антон Шкаплеров и други, а филм је од сутра на редовном репертоару „Синеплекса Палас“, али и бројних културних центара у Републици Српској.

 

Извор: glassrpske.com 
Фото: Велибор Трипић 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog