Sport

Dražen Petrović je prije tačno 30 godina odigrao posljednju utakmicu (VIDEO)

Hrvatska košarkaška reprezentacija je na današnji dan prije 30 godina u poljskom Vroclavu izgubila od Slovenije sa 94:90. Bila je to sasvim obična, rezultatski nevažna utakmica, jer su njom završene kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 1993. godine na koje se Hrvatska već plasirala.

Ali dan kasnije ispostavilo se da je to bila posljednja utakmica Dražena Petrovića, piše Indeks.

Reprezentacija je prespavala u Vroclavu, a ujutru su krenuli u Frankfurt, odakle su avionom otputovali nazad u Hrvatsku. Ali u avionu nije bilo Dražena Petrovića, koji je u posljednjem trenutku odlučio da krene automobilom sa tadašnjom devojkom Klarom Salanti koja je vozila. Ona je na auto-putu udarila u kamion. Klara je preživjela, ali se košarkaška legenda, koja je spavala na mjestu suvozača, više nikada nije probudila.

Petrović nije ni morao da igra meč u Vroclavu, koji njegovoj reprezentaciji apsolutno ništa nije značio, ali je njemu bilo mjesto na parketu, uz saigrače i nije želio da ga propusti. Postigao je 30 poena, baš na toj utakmici je prešao granicu od 1.000 poena u dresu reprezentacije. Posljednja dva poena postigao je sa linije slobodnih bacanja.


Debitovao sa 15 godina

Rođen je 22. oktobra 1964. godine u Šibeniku, gdje je sa 13 godina započeo veličanstveni košarkaški put. Već sa 15 godina zaigrao je na prvi tim Šibenke.

Od 1984. godine igrao je za Cibonu, sa kojom je osvojio dvije titule prvaka Evrope, a četiri godine kasnije prešao je u madridski Real. Nakon niza trofeja sa „kraljevskim klubom” prešao je u najjaču ligu na svijetu, NBA, najprije u Portland, a zatim u Nju Džersi. U dresu Netsa ostavio je dubok trag i profilisao se u jednog od najboljih šutera lige. Njegov dres sa brojem 3, koji je povučen i nalazi se pod krovom dvorane u Nju Džersiju, najbolje svjedoči o tome koliko im je značio.

Kao kapiten predvodio je hrvatsku reprezentaciju koja je na Olimpijskim igrama u Barseloni osvojila srebrnu medalju, izgubivši u finalu od američkog „drim tima”. Desetak godina kasnije pridružio se nekim igračima iz tog tima u košarkaškoj „Kući slavnih” u Springfildu.

Kao reprezentativac SFRJ osvojio je olimpijsko srebro u Seulu 1988. godine i bronzu u Los Anđelesu 1984.

 
Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog