Kultura

Хан Пијесак: Перо и Милош Зубац одушевили музичко-поетским програмом

На музичко-поетској вечери на Хан Пијеску посјетиоци су имали прилику да од Пере Зупца, драгоцјеног свједока, чују приче о пјесницима бивше Југославије које се не могу наћи у књигама, док га је у паузама пратио његов син Милош, изводећи уз гитару пјесме познатих пјесника које је сам компоновао.

Један од највећих живих српских пјесника Перо Зубац изјавио је синоћ Срни да је први пут говорио своје стихове на Хан Пијеску, у програму који је са сином назвао "Мој стари и ја" и изразио задовољство што у овом малом мјесту библиотека носи име његовог пријатеља Бранка Чучка и што се гаји култура.

Он је навео да је ова серија гостовања по свим већим градовима Србије и у неколико градова у БиХ започела лани и једно је лијепо искуство. Два умјетника се у овом наступу надопуњују тако што Милош као композитор отпјева стихове неког од југословенских пјесника, а Перо, као близак пријатељ, исприча неки од догађаја из времена дружења са њима.

Овај пјесник присјетио се да је постао популаран као двадесетогодишњак, након што је објавио љубавну поему "Мостарске кише", једну од најљепших на српском језику.

Милош, млађи Зубац, кантаутор и сценски приповједач, нагласио је да су на Хан Пијеску много више пажње посветили успоменама његовог оца везаним за БиХ, те да су се стиховима, његовом пјесмом и очевим сјећањима, задржали у Мостару и другим драгим мјестима, а вече завршили на Косову, "дивном женском народном пјесмом" из његовог новог албума.

- Дивно је наступати са оцем, јер смо ту као два стара другара. Можемо да проводимо време заједно, што је толико драгоцено, јер то као дечак нисам могао због његових великих обавеза - истакао је Милош и нагласио да је одушевљен публиком пуном топлине у пуној сали Дома културе на Хан Пијеску.

Најљепши утисак са музичко-поетске вечери оставила је дјевојчица Исидора, којој је његов отац подарио двије пјесме, потписао јој једну своју фотографију и позвао је на сцену.

Перо Зубац је српски и југословенски књижевник, бавио се књижевноћу, новинарством, уредништвом, сценаристиком и преводилачким радом, писао есеје и пародије, добитник је 26 награда и признања, аутор 20 књига пјесама за дјецу и 50 књига, од којих је најновија "Повратак Мостару".

Милош Зубац је српски кантаутор и књижевник, доктор српске књижевности, објавио је 11 књига, у дискографији осам самосталних албума и 10 у сарадњи са пријатељима.

 

Извор: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog