Svijet

Putin i Lukašenko stalno na vezi, razgovarali treći put u toku 24 sata

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u nedelju ujutru je razgovarao telefonom s predsednikom Belorusije Vladimirom Putinom, kao i s prvim predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevom, prenela je agencija Belta.

Tokom prethodnog razgovora, koji je održan u subotu uveče, Lukašenko je Putina obavestio o rezultatima pregovora s rukovodstvom privatne vojne kompanije „Vagner”.

Dvojica lidera su se u protekla 24 sata čula tri puta.

Lukašenko je, kako je navedeno u saopštenju, razgovarao i s prvim predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevom, s kojim je razmotrio međunarodnu i regionalnu situaciju, kao i belorusko-kazahstanske odnose, navedeno je u saoptšenju.

Tokom noći 24. juna u Rostovu na Donu snage „Vagnera” zauzele su štab Južnog vojnog okruga, nakon izjave Evgenija Prigožina da je ruska avijacija izvela napade na kampove te vojne grupe. Ministarstvo odbrane Rusije i Federalna služba bezbednosti Rusije su te navode demantovali, prenosi Sputnjik.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je dejstva „vagnerovaca” nazvao zločinačkom avanturom, a protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak zbog organizovanja oružane pobune.

Kasnije je pres-služba predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka saopštila da je on pregovarao s Prigožinom, koji je prihvatio njegov predlog da obustavi kretanje „Vagnera” na teritoriji Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u subotu uveče saopštio da će Prigožin otputovati u Belorusiju, a da će krivični postupak protiv njega biti obustavljen.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog