Svijet

Evropska unija donijela odluku: Brisel će špijunirati novinare

Odluka EU da se dozvoli instalacija špijunskog softvera na telefone i laptopove novinara pokazuje namjeru kolektivnog Zapada da u cenzuri i gušenju slobode mišljenja ide do kraja, s namjerom uspostavljanja totalitarnog društva, smatra novinar Filip Rodić.

Brisel će dozvoliti instalaciju špijunskog softvera na telefone i laptopove novinara. Odluka EU da da zeleno svetlo za "nametljiv nadzor" novinara dovela je njihove izvore u opasnost da budu identifikovani.

Ove izmjene tražila je Francuska, a ambasadori u Briselu saglasili su se da bi špijunski softver mogao da se instalira na računar ili telefon novinara koji radi u EU kao dio bilo koje krivične istrage u rasponu od terorizma do muzičke piraterije ili krađe bicikla, piše "Tajms".

Prošlog mjeseca Francuska je kritikovala imunitet koji je predložila Evropska komisija, a koji bi novinarima omogućio izuzeće od "presretanja, nadzora ili pretresa i pljenidbe", osim ako to nije "opravdano najvažnijim zahtjevom u javnom interesu".

- Naročito velika priroda ovog imuniteta novinara trebalo bi da bude dovedena u pitanje - navodi se u povjerljivom francuskom diplomatskom dokumentu koji je objavio portal "Politiko".

Kao dio izuzeća, obim zločina definisanih kao teški trebalo bi da se proširi izvan terorizma ili prijetnji nacionalnoj bezbjednosti, kako bi uključio 32 krivična djela navedena u nalogu za hapšenje EU, kao i "preovlađujući zahtjev u javnom interesu", prenosi RT Balkan.

Francuska je dobila podršku za novo pravilo, koje je predstavljeno kao "suštinsko za uspostavljanje prave ravnoteže između potrebe da se zaštiti povjerljivost izvora novinara i potrebe da se zaštite građani i država od ozbiljnih pretnji, ko god da su počinioci".

- Zapadna cenzura će ići do kraja i očigledno je namera da se napravi totalitarno društvo u kome će vesti biti filtrirane u skladu sa interesima onoga što je /bivši američki predsjednik/ Donald Tramp nazivao dubokom državom, odnosno finansijsko-političkim establišmentom koji vlada kolektivnim Zapadom - rekao je za Sputnjik novinar Filip Rodić.

Prema Rodićevim riječima, taj finansijsko-političkim establišment na Zapadu u suštini određuje i ko će biti predsjednik u određenoj državi, što se moglo vidjeti ne samo na primjeru Amerike i borbe Trampa i aktuelnog predsjednika SAD DŽozefa Bajdena.

U Francuskoj, podsjetio je Rodić, u trenutku kad su se našli pred izborom između dva proruski orijentisana kandidata, jednog od njih Fransoa Fijona srušili su fabrikovanim aferama, a onda su "bukvalno iz džaka" izvukli Emanuela Makrona kom su obezbijedili pobedu, između ostalog i tako što se na svim naslovnim stranama u to vrijeme nalazio Makron.

- Sličnu stvar imamo i danas. To pokazuje famozni intervju Bajdena za Em-Es-En-Bi-Si, kog čak i novinar Taker Karlson pominje u svom podkastu, u kom mu se postavljaju pitanja koja kao da su pisana u Beloj kući gde se pravi ograda između njega i njegovog sina Hantera koji je bio pod ozbiljnom krivičnom istragom i koji je zahvaljujući očigledno političkim vezama potpisao sporazum o priznanju, a mogao je da bude poslat na ozbiljnu robiju. Tako da uopšte ne treba da čudi da se na Zapadu pooštrava kontrola novinara i medija - rekao je Rodić.

Rodić je naveo da "najviše voli kad mu neko sa Zapada govori o slobodi medija bilo u Srbiji, bilo u Rusiji, a oni imaju DŽulijana Asanža koji je utamničen već nekoliko godina i preti mu kazna od 170 godina zatvora zbog toga što je radio svoj posao".

- To koliko je dobro uradio svoj posao najbolje govori činjenica da je postao najpoznatiji novinar na svetu. Takvog čoveka oni drže u najsurovijim uslovima u zatvoru u Engleskoj - rekao je Rodić.

Vijest o unapređenju cenzure na Zapadu pojavila se dan uoči 120. rođendana DŽordža Orvela, pisca romana "1984" u kojem je opisana totalitarna kontrola stanovništva čiji je moto "Rat je mir, sloboda je ropstvo, neznanje je moć".

Rodić je rekao da ne zna da li oni to rade namjerno i dodao da njihovi potezi često imaju takvu simboliku vezanu za datume i priče i tradicije koje su njihovom naumu suprotne.

- Tako da je vrlo moguće i da je često bio njihov bezobrazluk u pitanju, ali često se i te čudne koincidencije dešavaju da bi sve bilo jasno svima - rekao je Rodić.

 

Izvor: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog