Svijet

Putin: Rusija u potpunosti finansirala "Vagner"

Rusija u potpunosti finansirala grupu "Vagner", saopštio je ruski lider Vladimir Putin sa vojnim vrhom u Kremlju.

„Želim da istaknem i želim da svi znaju to: celu Vagnerova grupu je u potpunosti finansirala država. Iz Ministarstva odbrane, iz državnog budžeta, mi smo u potpunosti finansirali ovu grupu“, rekao je predsednik Putin.

Po njegovim rečima, od maja 2022. godine do maja 2023. godine vlasti su platili Vagneru 86,262 milijarde rublja, (oko milijardu dolara).

"Nadam se da niko ništa nije ukrao, ili da nije mnogo, razjasnićemo to", dodao je ruski lider.

U noći 24. juna jedinice grupe "Vagner" zauzele su štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. Evgenije Prigožin je optužio oružane snage Rusije da su, navodno, izvele napad na kampove "Vagnera" - to su demantovali i Ministarstvo odbrane i FSB.

Kasnije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, u dogovoru sa predsednikom Vladimirom Putinom, razgovarao sa Prigožinom, nakon čega je Lukašenkova pres služba saopštila da je Prigožin prihvatio njegov predlog da se preduzmu koraci za deeskalaciju situacije.

Kako je objasnio pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov, Prigožin će otići u Belorusiju, a krivični postupak protiv njega je obustavljen.

 

Izvor: sputnikportal.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog