Svijet

Zelenski mijenja datum Božića i ime Zaporožja

Vladimir Zelenski predstavio je Vrhovnoj radi prijedlog zakona da se Božić u toj zemlji obilježava 25. decembra, a ne 7. januara, kao što je to do sada bio slučaj, kako bi ta zemlja odustala od ruskog naslijeđa.

„Prijedlog zakona podrazumijeva izmjenu 73. člana ukrajinskog Zakona o radu, kojim se proslava Božića određuje za 25. decembar, Dan državnosti Ukrajine za 15. jul, a Dan branilaca za 1. oktobar", navodi se u pojašnjenju predloga zakona.

U dokumentu se navodi da je svrha prijedloga zakona da se "odustane od ruskog naslijeđa koje nameće proslavu Božića 7. januara".

Dan državnosti Ukrajine trenutno se obilježava 28. jula, a Dan branilaca 14. oktobra.

Ukrajina i druge bivše sovjetske republike proslavljaju Božić 7. januara, po julijanskom kalendaru. Nekanonska Pravoslavna crkva Ukrajine odobrila je 24. maja prelazak na „novu verziju julijanskog kalendara" od 1. septembra i obilježavanje Božića 25. decembra.

Tu je i inicijativa ukrajinske Nacionalne komisije za standarde državnog jezika, koja je objavila spisak sa više od 1.400 toponima, uključujući i Zaporožje, za koje smatra da bi trebalo da se preimenuju u skladom sa zakonom o "zabrani propagande ruske imperijalne politike i dekolonizaciji toponimije."

Zaporožje je jedan od četiri regiona čiji su se stanovnici na referendumima održanim prošle godine velikom većinom odlučili za sjedinjenje sa Ruskom Federacijom, ali se grad Zaporožje trenutno nalazi pod kontrolom kijevskih snaga.

Inicijativa Nacionalne komisije za standardne državnog jezika ne navodi razlog zašto bi Zaporožje trebalo da se preimenuje, ali poručuje tamošnjim vlastima da u roku od šest mjeseci "opravdaju aktuelni naziv ili predlože novo ime." Ako se to ne desi, naziv grada će promijeniti ukrajinski parlament, dodaje se.

Ove sve inicijative nisu naišle na rasprostranjeno prihvatanje, a mnogi sve te promjene u Ukrajini ocjenjuju kao ishitrene i nedovoljno promišljene poteze.

Napori zvaničnog Kijeva da prekine sve veze Ukrajine sa Rusijom, ruskom kulturom i jezikom počela je još 2015. godine, kada je režim koji je nastao poslije majdanskog puča potpomognutog Zapadom usvojio tzv. zakon o dekomunizaciji.

Iako je se taj zakon u teoriji odnosio samo na znamenitosti i toponime koji su u vezi sa Sovjetskim Savezom, u praksi je takođe ciljao na sve što iole ima veze sa cjelokupnom ruskom istorijom i kulturom.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog