Svijet

Načelnik Generalštaba SAD: Ukrajinska ofanziva spora, biće još mnogo krvi

Ukrajina će platiti veliku cenu za tekuću ofanzivu koja će trajati još nekoliko meseci, rekao je u načelnik Združenog generalštaba SAD Mark Mili.

On je tokom obraćanja novinarima u Vašingtonu istakao da ga "uopšte ne iznenađuje" što dugo najavljivana ukrajinska ofanziva napreduje mnogo sporije nego što je očekivano.

„Rekao sam da će trajati šest, osam, deset nedelja. Biće veoma teško. To će trajati veoma dugo i biće veoma, veoma krvavo", ocenio je Mili.

Američki general je napomenuo da su impozantne ruske odbrambene linije, koje su prethodno zadivile i Ukrajince i Britance, razlog za spor napredak kijevske ofanzive.

„Niko ne treba da gaji iluzije o bilo čemu od toga", naglasio je on, ocenivši da se Ukrajina bori za opstanak protiv jakog protivnika.

Na pitanje da li će SAD snabdeti Ukrajinu kasetnom municijom, koja je inače zabranjena u više od 100 zemalja zbog značajnog rizika koju predstavlja po civilno stanovništvo, Mili je napomenuo da Vašington "ima sve opcije", dodavši da je konačna odluka o tome na američkom predsedniku Džozefu Bajdenu.

Prošle nedelje, sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev procenio je gubitke Ukrajine od početka ofanzive na više od 13.000 vojnika. Ruski predsednik Vladimir Putin je zatim rekao da je za isti period Kijev izgubio 259 tenkova i 780 oklopnih vozila, prenosi RT.

Pozivajući se na izvor iz američke obaveštajne zajednice, čuveni novinar Simor Herš je nedavno istakao da će Ukrajini trebati 117 godina da osvoji sve teritorije u Donbasu ako nastavi aktuelnim tempom.

Heršovi izvori tvrde da su ukrajinske snage zauzele svega oko 113 kvadratnih kilometara tokom prve dve nedelje ofanzive, u odnosu na oko 103.600 kvadratnih kilometara koje kontroliše ruska vojska, kao i da nisu ostvarile nikakve značajne proboje ruske odbrane u poslednje dve nedelje.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog