Svijet

Turska odobrila članstvo Švedske u NATO-u

Stoltenberg je izjavio da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odobrio članstvo Švedske u NATO-u. Posle meseci protivljenja, uslovljavanja i otezanja, turki predsednik Erdogan je u Vilnjusu pristao da da “zeleno svetlo” ovoj skandinavskoj zemlji za članstvo u NATO-u.

„Drago mi je da to objavim nakon sastanka na kojima sam bio domaćin između turskog predsednika Erdogana i švedskog premijera Ulfa Kristersona. Predsednik Erdogan se složio da što pre prosledi protokol o pristupanju Švedske Velikoj narodnoj skupštini Turske i obezbedi ratifikaciju. Ovo je istorijski korak koji sve NATO saveznike čini jačim i sigurnijim", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Ovim povodom oglasio se i švedski šef diplomatije Tobijas Bilstrom.

„Večeras smo posle pregovora u Vilnjusu postigli dogovor sa Turskom o članstvu Švedske u NATO-u, što znači da će sada početi ratifikacija. Premijer i predsednik su se rukovali povodom dogovora", napisao je švedski ministar spoljnih poslova.

Turska se jedina od 31 države članice NATO bloka protivila se priključenju skandinavske zemlje u Alijansu, zbog kritika Stokholmu da  podržavaju Radničku partiju Kurdistana, kao i zbog akcija sa spaljivanjem Kurana.

 
Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog