Republika Srpska

Evropski dobrovoljni penzijski fond prezentovao mogućnosti blagovremene dobrovoljne štednje za zaposlene u zajedničkim institucijama

Mogućnosti blagovremene štednje za penziju kroz Evropski dobrovoljni penzijski fond prezentovane su zaposlenima u zajedničkim institucijama, rezidentima Republike Srpske u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. Riјеč је о dоdаtnim, dobrovoljnim uplаtаmа zа penzijsku štednju kоје mоgu biti izvršеnе оd strаnе pоslоdаvаcа ili zаpоslеnih pојеdinаčno.

”Evropski dobrovoljni penzijski fond u Republici Srpskoj posluje već šestu godinu i ima više od 40.000 članova, uz izvršenih preko 3.000 isplata u ovom periodu. Ovo je značajan broj članova, s obzirom da je ovaj vid štednje uspostavljen osnivanjem EPF-a i da tek razvijamo kulturu dodatne štednje za treću dob,” rekao je Zdravko Zečević, izvršni direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom i dodao:  ”Raste i broj poslodavaca koji na ovaj način nagrađuju svoje radnike za njihovu lojalnost, uključujući i javni sektor, što je trend koji se očekuje i u narednom periodu. Primjetno je da se broj individualnih ugovora povećava i to je trend koji će se nastaviti.”

Dоbrоvоlјni pеnziјski fоndоvi spаdајu u takozvani III (trеći) stub pеnziјskоg оsigurаnjа, kојi prеdstаvlја dоbrоvоlјnu kоmpоnеntu pеnziјskоg sistеmа. Republika Srpska je ovu oblast zakonski uredila i omogućila poslodavcima, bilo da su u pitanju javne institucije i preduzeća ili privatni sektor, da ovaj dobrovoljni vid penzijskog doprinosa za poslodavca bude oslobođen poreza i doprinosa do 100 KM mjesečno po radniku, a kompletan trošak po tom osnovu je priznati trošak poslovanja (za 10% se umanjuje i iznos poreza na dobit).

"Štednja nije luksuz, nego potreba, jer nema sumnje da nas u budućnosti čekaju daleko manja primanja u odnosu na period dok radimo. Ne postoji loš način štednje, a jedna od primamljivih opcija je dobrovoljna penzijska štednja. Jedan od sigurnijih načina da se umanji navedeni rizik je da imamo svoju ličnu penziju, koju prikupljamo za vrijeme radnog vijeka. Štednjom u EPF-u se smanjuje rizik niskih penzija i direktno pozitivno utiče na kvalitet života u budućnosti", objasnio je Zečević.

Društvo ulaže vrijeme i resurse u širenje svijesti o potrebi štednje, informisanje javnosti o dobrovoljnoj štednji i njenim prednostima, te pruža dodatne edukacije i informacije tokom cijele godine. Više informacija je dostupno na  office@epf.ba ili putem telefona +387(0)51 492 824.

Dostupna je i besplatna info linija 0800 50 110.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog