Nauka

Američki naučnik o globalnom zagrijavanju: Mi smo proklete budale

Američki naučnik James Hansen smatra da će klima na planeti Zemlji biti najtoplija u posljednjih miliona godina. Poručio je da su ljudi "proklete budale" zbog toga što ne reaguju na globalno zagrijavanje. To bi za posljedicu doslovno moglo imati i potop.

Hansen je kao NASA-in naučnik krajem 80-ih godina pred Kongresom Sjedinjenih Američkih Država ukazao da se svijet približava "novoj klimatskoj granici". Takođe 80-ih je upozoravao na efekat staklene bašte.

Njegovo saslušanje pred Kongresom smatra se vrlo relevantnim kada je u pitanju globalno zagrijavanje. Hansen je napomenuo da se Zemlja od početka masovne industrijalizacije zagrijala za 1,2 stepena celzijusova.

Zaključio je da to znači da je sada u mnogim dijelovima sjeverne hemisfere 20 posto izgledno za ekstremne ljetne temperature kakve već znaju biti, u odnosu na jedan posto prije 50 godina. Ukazao je da se može desiti još mnogo toga ako se ne smanji efekat staklene bašte. Prema njegovim riječima, svjesno idemo u novu stvarnost.

Smatra da su rekordni toplotni talasi u SAD-u, Evropi, Kini i drugdje pojačali osjećaj razočarenja zbog toga što naučnici nisu jasno komunicirali i što nisu izabrani sposobni politički lideri za, kako je izjavio, inteligentniji odgovor.

"To znači da smo proklete budale. Morali smo iskusiti (globalno zagrijavanje) da bismo povjerovali", kazao je za Guardian.

Kako piše ovaj britanski list, izgledno je će ova godina biti najtoplija godina ikada. Hansen smatra da će se stvari pogoršati prije nego što postanu bolje. Očekuje nastavak globalne prosječne temperature i učestalije klimatske ekstreme. U novom istraživanju, koje još nije recenzirano, konstatovao je da se globalno zagrijavanje ubrzava.

Matthew Huber s američkog Univerziteta Purdue je istakao da je možda preuranjeno zaključiti da se globalno zagrijavanje ubrzava, ali da je sigurno to da se ne ublažava. Međutim, mišljenja je da će Hansen u velikoj mjeri biti u pravu ako globalna temperatura poraste za još jedan stepen ili više.

"Svijet će zadesiti toplota kakva nije viđena prije jednu do tri miliona godina - period pliocena. To je radikalno drugačiji svijet", dodaje.

Ukazao je da bi to moglo značiti da će nivo mora biti 20 metara viši nego danas, što bi za posljedicu imalo potop većine primorskih gradova.


Izvor: klix.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog