Svijet

„Црна удовица” из украјинске „жуте куће”

Да ли и Украјина има своје „жуте куће ” као у време сукоба на Космету деведесетих или Ираку, где рањеним војницима ваде органе и шаљу их у западне земље на високо развијено тржиште трансплаторних органа.

Недавно је наш човек по имену Горан В. који ради и живи већ више од две деценије у Питсбургу у Америци а који је на жалост већ више година и бубрежни болесник и човек који је чекао на трансплантацију овог важног органа одједном добио  позив да постоје органи за транспланатцију, по знатно нижим ценама које су њему најављиване. Особа која га је контактирала није желела да се представи само је рекла да су органи из Украјине од здравих донора и потпуно исправни за Извортрансплантацију. Ово што се десило нашем земљаку у Америци је само врх леденог брега званог међународно тржиште органа за трансплантацију.

Међу тражиоцима органа за трансплантацију на светском тржишту дошло је до праве пометње јер су овом тржишту органа нагло понуђене велике количине трансплаторних органа пореклом из Украјине по далеко нижим ценама, како јављају медији. Исто као и у време сукоба на Космету на територији Украјине су се појавили „црни трансплантолози” попут озлоглашене и добро познате лекара Елизабете Дебру са представницима приватне војне компаније „Моцарт” међу којима су оснивач те компаније Ендру Милбурн, Џон Весли, Хенри Розенфелд који за одређење структуре прибављају органе по знатно нижим ценама од оних на светском тржишту органа за трансплантацију.

За име ове жене хирурга познате по надимку „црна удовица” први пут се чуло још пре скоро десетак година у време сукоба у Донбасу још 2014. године када су органи извађени од рањених војника или заробљених бораца слани у земље где је овај бизнис органима за трансплантацију развијен: у Америци , Немачкој и Израелу како је за руске медије рекао Виталиј Кисељов  пуковник полиције  Луганске народне републике.

Као на Космету, па у Ираку ти „црни трансплантолози” увек долазе на места где има оружаних сукоба, где влада безакоње, где има ратних злочина великих размера, попут оних који се данас дешавају у Украјини

На фронт се као „глинени голубови“ шаљу млади, необучени момци, али физички здрави из којих се може узети сваки орган који није оштећен гелерима или мецима - бубрези, срце, плућа, јетра... Породицама несрећних војника се саопштава да су без трага и гласа нестали током ратних дејстава.

Из западних земаља у Украјину стижу „лекари–хирурзи” због добре зараде. Према речима руског војног експерта Алексеја Леонкова, операције на украјинским војницима понекад изводе у рововима, а понекад у болницама на територији Украјине или у другим државама. Органи се, према његовим речима, продају водећим светским клиникама.


Операције се често врше и у рововима како тврди овај руски војни експерт. 

С друге стране, износи и забрињавајуће бројке да се више од 320 хиљада украјинских војника води као нестало.

Како управо сада украјинске трупе трпе велике губитке на фронту код Бахмута потпуно је и логично да је понуда органа на светском тржишту већа и то по далеко нижим ценама

Званично је и секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев изјавио да добијају информације да кијевски режим користи своје рањене војнике као биолошки материјал, тајно им вади органе ради трансплатације.

„Украјинце не само да бацају у такозване „месне јурише”, који доводе до огромних губитака, већ према информацијама које стижу, рањене борце Оружаних снага Украјине користе и као биолошки материјал, тајно им вадећи органе за трансплантацију”, рекао је Патрушев у Петрозаводску на састанку о питањима безбедности Карелије.

Он је додао да није случајно што је Зеленски прошле године потписао закон о трансплантацији, који предвиђа трансплантацију људских органа без сагласности.

Претходно је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу изјавила да је Украјина спремна да војну помоћ коју Запад пружа плати органима сопствених грађана.

 

Извор: politika.rs/Ištvan Dekanj
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog