Svijet

Amerika ostala bez najvišeg nivoa kreditnog rejtinga

Agencija Fič Rejtings snizila je kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država, navodeći kao razlog rastući dug na saveznom, državnom i lokalnom nivou i kontinuirano pogoršanje kriterijuma upravljanja u posljednje dvije decenije.

Rejting SAD je u utorak smanjen sa najvišeg nivoa sa oznakom AAA za jedan stepen, na nivo AA+, ali i nova, nepovoljnija evaluacije kreditnog rejtinga još je u okvirima investicionog ranga.

Odluka odražava trend sve veće političke polarizacije i političkih razmimoilaženja oko potrošnje i poreza u Vašingtonu, što bi sve zajedno na kraju moglo da košta američke poreske obveznike, a niži kreditni rejting bi u budućnosti mogao da poveća troškove zaduživanja za američku vladu, navodi AP.

Zvaničnici Bajdenove administracije oštro su kritikovali procenu agencije za procjenu kreditnog rejtinga Fič, a ministar finansija DŽenet Јelen rekla je da je evaluacija "proizvoljna i zasnovana na zastarjelim podacima".

Ona tvrdi da se američka ekonomija brzo oporavila od recesije koju je donijela pandemija korona virusa, kao i da je ekonomija rasla stopom od solidnih 2,4 odsto godišnje u tromesečju april-jun.

Ovo je tek drugi put u istoriji SAD da je kreditni rejting smanjen, nakon što je 2011. godine agencija Standard i Purs, oduzela Sjedinjenim Državama najvišu ocjenu AAA nakon duže borbe oko limita zaduživanja američke vlade.

Tada je vladina kancelarija za računovodstvo procijenila u svom izvještaju iz 2012. godine da je budžetski deficit tokom 2011. godine povećao, između ostalog i troškove zaduživanja za 1,3 milijarde dolara samo u toj godini.

 

Izvor: sputnikportal.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog