Društvo

Briga prema životnoj sredini i održive prakse u fokusu i ovogodišnjeg partnerstva Coca-Cole u Bosni i Hercegovini i Sarajevo Film Festivala

Coca-Colina inicijativa Recikliraj me. Pokloni mi novi život. nastavlja se na Sarajevo Film Festivalu

Zahvaljujući Coca-Colinoj inicijativi Recikliraj me. Pokloni mi novi život. tokom prethodna dva Sarajevo Film Festivala prikupljeno je više od 100 tona otpada i proslijeđeno komunalnim preduzećima na dalju obradu i recikliranje. Ova važna inicijativa nastavlja se na 29. Sarajevo Film Festivalu.

Na najprometnijim lokacijama u Sarajevu u periodu održavanja Festivala (od 11. od 18. avgusta) biće postavljeno 17 kontejnera koji se sastoje od tri cjeline za razvrstavanje otpada: za plastične flaše, za limenke i za miješani otpad. Sav prikupljeni otpad, u saradnji s Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem RAD i kompanijom „Ekopak“, biće zbrinut, a sav reciklabilni odvojeno prikupljeni otpad će se reciklirati.

„Ponosni smo na višedecenijsko partnerstvo s Coca-Colom u Bosni i Hercegovini i posebno na zajedničku predanost smanjenju uticaja na okolinu kroz inicijativu Recikliraj me. Pokloni mi novi život., koja je postala važan i prepoznatljiv segment Sarajevo Film Festivala. Činjenica je da u Coca-Coli imamo odanog i snažnog partnera za inicijativu Green Festival, koja je naš odgovor na izazove ekstremnog zagađenja i globalnih klimatskih promjena, kroz koje Sarajevo Film Festival već treću godinu zaredom aktivno radi na smanjenju svog karbonskog otiska. Briga o životnoj sredini jedan je od prioriteta održivog razvoja, a Sarajevo Film Festival, koji okuplja više 100.000 ljudi za vrijeme trajanja Festivala, u saradnji s partnerima poput Coca-Cole definitivno je i prilika da kroz aktivnosti pokažemo da može i treba bolje“, istakao je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Inicijativa Recikliraj me. Pokloni mi novi život. dio je globalnog programa Svijet bez otpada, koji ima za cilj stvaranje novih navika, edukaciju i podizanju svijesti građana o važnosti pravilnog odlaganja, razvrstavanja i recikliranja otpada.

„Coca-Colino partnerstvo sa Sarajevo Film Festivalom traje već 27 godina. Pokrenuli smo inicijativu Recikliraj me. Pokloni mi novi život. prije tri godine kako bismo partnerstvo s Festivalom obogatili akcijom važnom za cijelu zajednicu i postigli odlične rezultate. Srećni smo što je inicijativa postala neizostavan i strateški važan dio Festivala i misije najveće i najvažnije festivalske manifestacije u regiji da postigne karbonsku neutralnost. Za Coca-Colu u Bosni i Hercegovini ovo je dodatna prilika da nastavimo promovirati održive i odgovorne prakse kroz smanjenje utjecaja na okoliš u zajednicama u kojim poslujemo“, naglasio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria.



Jedno od Coca-Colinih strateških opredjeljenja u Bosni i Hercegovini su i jasno postavljeni ciljevi koji se odnose na smanjenje uticaja na životnu sredinu. Recikliraj me. Pokloni mi novi život. i druge okolišne inicijative i prakse su načini na koje Coca-Cola postiže ove društveno odgovorne ciljeve.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog