Svijet

Požar na Havajima najsmrtonosniji u istoriji ostrva, istražuje se zašto se sirene nisu oglasile (FOTO/VIDEO)

Katastrofalni požari na havajskom ostrvu Mauiu odnijeli su do sada 93 života. Zvaničnici kažu da je riječ o najsmrtonosnijim požarima u SAD u više od 100 godina. Prema prvim procjenama, troškovi obnove turističkog naselja Lahajna procijenjeni su na skoro šest milijardi dolara, navodi se u izvještaju Federalne agencije za vanredne situacije.

Spasilački timovi sa obučenim psima tragaju za žrtvama u ruševinama izgorjelih naselja.

Guverner Havaja DŽoš Grin nazvao je "ratnom zonom" dio ostrva Maui koji je razoren šumskim požarima, nakon što je broj poginulih dostigao 93, a očekuje se da će taj broj nastaviti da raste.

- Trenutno smo u akutnoj fazi oporavka, što znači da se još oporavljamo od tragičnog gubitka života. Sada smo na 93 žrtve. To je ratna zona, ali pomoć koju smo dobili je nevjerovatna - rekao je Grin.

Obećao je da će sprovesti istragu koja će utvrditi da li su stanovnici ovog ostrva mogli ranije da budu obaviješteni o kretanju požara i da se na vrijeme evakuišu. Naime, sirene koje ukazuju na opasnost, a koje su raspoređene oko ostrva nisu se oglasile, a prekidi u mobilnoj telefoniji spriječili su druge oblike upozorenja.

Neki od stanovnika Mauija rekli su da su imali malo vremena da se spasu i da su za svega nekoliko minuta izbegli razarajući plamen. Neki su morali da zarone u okean kako bi se spasili.

Stanovnici Mauija koji su preživjeli katastrofalne požare tragaju za članovima svojih porodica, nadajući se da će na sprženom ostrvu pronaći znake života. Mnogi su utjehu pronašli na nedjeljnim službama u crkvama.

Broj poginulih učinio je ovaj požar najsmrtonosnijom prirodnom katastrofom na Havajima, nadmašivši cunami koji je ubio 61 osobu 1960. godine.

Istovremeno, to je i najsmrtonosniji požar u SAD otkako su Havaji postali 50. savezna država, ali i požar sa najtežim posljedicama u više od 100 godina u SAD uopšte – u šumskom požaru 1918. godine u Minesoti i Viskonsinu poginule su 453 osobe, pokazuju podaci nacionalnog Udruženja za zaštitu od požara.

U međuvremenu, vlasti Havaja apelovale su na turiste da ne dolaze, budući da će veliki broj hotela primiti stanovnike Mauija koji su uspjeli da se evakuišu. Tačnije, najmanje 500 soba u hotelima primiće evakuisane, a 500 vatrogasce i druge pripadnike htnih službi koji su na terenu.
Ekipa Rojtersa razgovarala je sa nekima od preživjelih, među kojima je i 38-godišnja Akanese Vaa koja je ispričala da se njena porodica zaglavila u saobraćaju, pokušavajući da pobjegne od plamena. Ona, njen suprug i djeca od 15, 13 i devet godina pobjegli su na kraju pješice od vatrene stihije. Usput je naletjela na stariju ženu koja joj je povjerila bebu u nadi da će je spasiti. Srećom, i ta žena i njen muž su se izvukli.

- Mislim da je mnogima od nas trebalo da čuje današnju poruku (na misi). Sav ovaj pepeo će se pretvoriti u ljepotu. Znam da će se Lahajna vratiti 10 puta jača - rekla je reporteru Rojtersa.

Troškovi obnove Lahajne procijenjeni su na 5,5 milijardi dolara, prema Federalnoj agenciji za vanredne situacije (FEMA), sa više od 2.200 oštećenih ili uništenih objekata i spaljenih više od 2.100 hektara (850 hektara).

 

Izvor: rts.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog