Svijet

Šojgu: Vojni resursi Ukrajine skoro iscrpljeni

Moskva je spremna da sa svojim partnerima podeli informaciju o slabim tačkama zapadnog naoružanja.

Situacija na frontu pokazuje da su vojni resursi Ukrajine skoro u potpunosti iscrpljeni, rekao je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na 11. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

Šojgu je još poručio da je Specijalna vojna operacija u Ukrajini stavila tačku na vojnu dominaciju Zapada, jer su kapaciteti Zapadnjaka kada je reč o nametanju njihovih interesa drugim zemljama značajno smanjeni.

Tokom ovog sukoba, ruska armija je uspela da razbije veliki broj mitova o navodnoj vojnoj superiornosti Zapada, dodao je ruski ministar. Kako je objasnio, u mnogim slučajevima pokazalo se da je čak i stara sovjetska tehnika bolja od zapadne, a danas za rusku vojsku i njeno oružje na forntu ne postoji ništa za šta bi moglo da se kaže da je neuništivo. Osim toga Moskva je spremna da sa svojim partnerima podeli informaciju o slabim tačkama zapadnog naoružanja, naveo je ruski ministar odbrane, prenosi RT.

Šojgu je istakao vrlo važnu činjenicu da Moskva u zoni Specijalne vojne operacije još nije upotrebila opasnu kasetnu municiju, koju je Kijev ne samo dobio od Zapada, već ju je i koristio na frontu.

Ipak, on je upozorio da se Rusija može predomisliti, ukoliko za tim bude bilo potrebe. Do sada, Moskva se vodila isključivo humanitarnim razlozima zbog kojih ona nije bila upotrebljena.

Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti koriste civilne objekte i običan narod kao živi štit u zoni u kojoj se vode borbe, dok se ukrajinski vojnici žale na lošu vojnu pripremu koju su dobili od NATO pakta.

"Prema izjavama niza visokih zvaničnika NATO-a, obučeno je više od 75.000 ukrajinskih vojnika po zapadnim standardima. Mnogi od njih su zatim bili prebačeni na prvu liniju fronta, gde su pali u zarobljeništvo, a posle su nam detaljno ispričali o metodama pripreme NATO-a. U najvećem broju slučajeva, njihovi komentari su bili negativni", izjavio je Šojgu.

Kako je dalje objasnio, zapadni savetnici danas koriste ukrajinske vojnike kako bi izanalizirali i osmislili različite načine ratovanja uz primenu zapadnog oružja. Pritom, na Zapadu niko ne uzima u obzir do koje mere ukrajinski vojnici ginu na frontu.

Šojgu je ponovo upozorio na situaciju oko Zaporoške nuklearke za koju je rekao da zabrinjava, jer napadima na nju Oružane snage Ukrajine mogu da isprovociraju nuklearnu katastrofu.

 
Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog