Svijet

Kijev: Dati teritorije za ulazak u NATO, to je smiješno

Savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak odgovorio je da Ukrajina neće trgovati svojim teritorijama za članstvo u NATO.

„Trgovati teritorijom za NATO kišobran? To je smiješno. To znači namjerno biranje poraza demokratije, podsticanje globalnog zločinca, očuvanje ruskog režima, uništavanje međunarodnog prava i prenošenje rata na druge generacije - napisao je Podoljak na društvenoj mreži X.

Podoljak je dodao da pokušaji očuvanja svjetskog poretka i Putinov trijumf neće donijeti mir svijetu već novi rat.

„Očigledno, ako Putin ne doživi potpuni poraz, politički režim u Rusiji se ne promijeni, a ratni zločinci ne budu kažnjeni, rat će se definitivno vratiti sa ruskim apetitom za još. Pokušaji očuvanja svjetskog poretka i uspostavljanja „lošeg mira" kroz Putinov trijumf, neće donijeti mir svijetu, ali će donijeti i sramotu i rat - naveo je savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Podoljak je naglasio da se to odnosi na bilo koji format nove podjele Evrope uključujući i pod okriljem NATO.

„Zašto onda predlagati scenario zamrzavanja, koji toliko želi Rusija, umjesto da se ubrza snabdijevanje oružjem? Ubice ne treba ohrabrivati užasnim popustljivostima - poručio je Podoljak.

Ukrajina nije dobila poziv za članstvo u Alijansi nakon velikog samita NATO u Viljnusu sredinom jula, a generalni sekretar Stoltenberg je rekao da će to pitanje izgubiti na aktuelnosti ako Kijev ne pobijedi u sukobu sa Moskvom.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog