Svijet

Putin: MOK je politizovan i degradiran, osnovaćemo paralelne strukture u sportu

Kao rezultat politizacije sporta na globalnom nivou i komercijalizacije Međunarodnog olimpijskog komiteta danas dolazi do degradacije ove organizacije, rekao je juče predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa članovima vlade.

On je dalje dodao da smatra da će takvo stanje neizbježno dovesti do formiranja paralelnih struktura u sportu, te da je u takvoj situaciji potrebno stvoriti odgovarajuće uslove za sportiste Ruske Federacije, što bi uključivalo i materijalne stimulanse.

Prema njegovim riječima, za one sportiste koji se danas nalaze u samom vrhu ruskog sporta potrebno je osmisliti odgovarajuće materijalne nagrade, poput onih koje su se izdvajale za učesnike olimpijada, svjetskih i drugih takmičenja.

- Za njih je to ozbiljna podrška - pojasnio je Putin.

Podsjetimo, izvršni komitet Međunarodnog olimpijskog komiteta u martu ove godine preporučio je međunarodnim sportskim federacijama da dozvole da oni Rusi koji ne podržavaju Specijalnu vojnu operaciju učestvuju u takmičenjima kao neutralni sportisti.

U isto vrijeme, MOK preporučuje da se onim sportistima za koje se pokaže da su povezani sa Oružanim snagama Rusije ili ruskim bezbjednosnim agencijama zabrani učešće na takmičenjima.

Ukrajina istovremeno nastavlja da bojkotuje učešće ruskih sportista na sljedećoj Olimpijadi 2024. godine, tvrdeći da je osim Kijeva 35 drugih država spremno da bojkotuje sljedeću Olimpijadu u Parizu ukoliko u njoj bude bilo predstavnika Ruske Federacije.

Današnjem sastanku prisustvuje ministar ekonomskog razvoja Ruske Federacije, guverner Kemerovske oblasti, predsjednik Komisije Državnog savjeta Ruske Federacije za energetiku i predsjednik Republike Komi.

Očekuje se da će biti riječi o velikom broju tema, a predsjednik Rusije na početku sastanka izjavio je i saučešće porodicama koje su izgubile svoje bližnje u jučerašnjoj nesreći u Dagestanu.



Izvor: rt.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog