Politika

Miličević: SNSD poistovjećuje javna dobra i državnu imovinu

Ja sam rekao da se SDS zalaže za decentralizaciju Republike Srpske, što je i naša obaveza po Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi, i da javna dobra pripadnu opštinama i gradovima na kojima se nalaze.

To je dio programa SDS još od 2008. godine jer nije normalno da lokalne zajednice nemaju skoro nikakve koristi od resursa koje im je Bog dao, kaže predsjednik SDS-a Milan Miličević, koji se našao se pod žestokim udarom vlasti, ali i pojedinaca iz struke Zbog stava da opšta dobra u javnoj upotrebi, prirodna bogatstva, treba da budu u vlasništvu i upisana na lokalne zajednice.

Optužen je da ima isti stav kao OHR i Denis Zvizdić, koji se zalažu da imovina ni pod kojim uslovima ne bude upisana na Republiku Srpsku.

-Šta je normalnije i prirodnije od toga da šumama Romanije gazduju opštine kojima one pripadaju ili da poljoprivrednim dobrima u Semberiji gazduje Grad Bijeljina!? Normalno je da Trebinje i Bileća imaju najviše koristi od svojih vodnih potencijala, umjesto što dobijaju mrvice. Zapanjen sam da SNSD, poput Ustavnog suda i Kristijana Šmita poistovjećuje javna dobra i državnu imovinu. Javna dobra Srpske su opšta dobra koja ne mogu biti predmet bilo kakve rasprave. Ona pripadaju entitetima i entiteti uređuju njihovo korišćenje, raspolaganje. Javno dobro je i vazduh i nad njim ne možete urediti svojinske odnose. Podsjetio bih i da se SNSD u prvim razgovorima oko pitanja imovine zalagao da javna dobra pripada jedinicama lokalne samouprave – kaže on.

Dodao je da isključivu nadležnost za sva pitanja iz oblasti lokalne samouprave u dejtonskoj BiH, saglasno Ustavu BiH, imaju Republika Srpska, odnosno FBiH, svako od njih za svoju teritoriju.

-Po tome proizilazi da bi se o tome odlučivalo u Republici Srpskoj, a ne na nivou Parlamenta BiH. Sasvim je legitimno da se mi borimo da u Narodnoj skupštini donesemo zakone kojima će lokalne zajednice raspolagati javnim dobrima. I te lokalne zajednice su Srpskoj i one najbolje znaju šta su njihove potrebe i najbolje bi iskoristile te resurse. Državna imovina može biti samo imovina Republike Srpske, a to je na primjer zgrada Vlade Republike Srpske, zgrade policijskih stanica… I to takođe ne može biti predmet nikakvih zakona na nivou BiH. To je državna imovina Republike Srpske, tako su rekli Ustav BiH, i Aneksi 2,4 i 8 Dejtonskog sporazuma, kao i Ustav Republike Srpske koji decidno kaže da Republika uređuje obligacione odnose – naglasio je Miličević.

Istakao je da sva ta imovina može biti knjižena samo po zakonima entiteta, uz poštovanje entitetske linije razgraničenja.

– Onom ko ne želi da čuje ne vrijedi pričati, niti se sa takvim ljudima može voditi odgovorna nacionalna polemika o važnim društvenim pitanjima. Jučerašnja histerija funkcionera SNSD, od njihovog predsjednika pa dalje, izvrtanje i krive interpretacije onog što sam rekao govore o njihovoj grčevitoj želji da kontrolišu sve – kaže za Srpskainfo Miličević.

 

Izvor: glassrpske.com

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog