Svijet

Lavrov: Postoji velika opasnost od direktnog oružanog sukoba nuklearnih sila

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je juče da postoji velika opasnost od toga da se SAD i zemlje NATO-a umešaju u direktan oružani sukob nuklearnih sila.

„Smatramo da se ovakav tok događaja može i mora sprečiti. Zato sve moramo da podsećamo na postojanje ogromnih vojnih i političkih rizika i da šaljemo otrežnjujuće signale našim protivnicima”, rekao je Lavrov u intervjuu za magazin Mežunarodnaja žiznj.

On je naveo da Rusija smatra da bi nuklearni rat bio neprihvatljiv i da polazi od premise da u takvom sukobu ne može biti pobednika.

„Zato je ključni zadatak da svaka nuklearna država ostane privržena ovim principima i da bude maksimalno uzdržana”, poručio je šef ruske diplomatije. Dodao je da su Brisel i Vašington pokrenuli hibridni rat protiv Moskve, kao i da Amerikanci „koriste i štapove i šargarepe kako bi sprečili naše partnere da se uključe u ekonomsku i drugu saradnju sa Rusijom”.

„Oni nisu oklevali da koriste subverzivne metode i izvode akte sabotaže, kao što je bio slučaj sa eksplozijom gasovoda Severni tok ispod Baltičkog mora”, istakao je Lavrov, prenosi Tanjug.

On je poručio da Zapad mora da razume da će Rusija upotrebiti sva sredstva kako bi odbranila svoj narod i vitalne interese.

„Bilo bi bolje da naši protivnici shvate da je konfrontacija sa Rusijom uzaludna i da pređu na civilizovanija, odnosno politička i diplomatska sredstva za postizanje ravnoteže interesa”, naveo je Lavrov.

On je, međutim, rekao da Sjedinjene Američke Države ne žele da se okonča sukob u Ukrajini, kao i da zbog toga stalno govore o mirovnoj formuli ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Dodao je da Zapad nema nameru da razgovara sa Mosvkom i da su to pokazali multilateralni samiti u Džedi i Kopenhagenu na koji ruski predstavnici nisu bili pozvani. Lavrov je naveo da se trenutno ne naziru nikakvi izgledi za pregovore Moskve i Zapada o Ukrajini jer „zapadni sponzori nastavljaju da guraju Kijev da podiže ulog”.

 

Izvor: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog