Kultura

U Banjaluci svečano otvoren 58. "Kočićev zbor"

Narod Zmijanja uporno je čuvao tradiciju i težnju za slobodom, te je snažno držao do ponosa, nacionalne časti i vjere u budućnost.

U takvom podneblju rastao je i Petar Kočić, upijajući u sebe još kao dijete predanja o narodnim junacima i njihovim podvizima, koji su u njemu raspaljivali duboku ljubav ka istini, slobodi i otadžbini. Kočićeva "Otadžbina" davala je ton nacionalnoj borbi, otvoren i beskompromisan. Za Petrom Kočićem kao zastavom išla je njegova generacija, a potom i ona druga, mlađa, koja je dala Gavrila Principa. Za Petrom Kočićem kao idealom nacionalnih vrijednosti stupamo i mi danas.

Ovo su riječi koje je u petak u parku "Petar Kočić" izgovorila glumica Jelena Jandrić u uvodu programa otvaranja 58. "Kočićevog zbora", koji su potom svečano otvorili Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke i Željka Stojičić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Nešto prije otvaranja, Stanivuković je zajedno sa Miladinom Berićem, predsjednikom banjalučke podružnice Udruženja književnika Republike Srpske, položio vijence na spomenik Petru Kočiću, djelu vajara Antuna Augustinčića i Vanje Radauša, koji u Banjaluci ponosno stoji još od 1932. godine.

"Ovo je 58. ljeto kako jednakim žarom i intenzitetom slavimo Kočića, baš kao i prvog dana kada je sve to počelo. Petar Kočić je u potpunosti utkan u dušu svakog Srbina, u dušu svakog Krajišnika i svakog onog čovjeka koji je prepoznao identitet našeg naroda. Kočić je i danas jednako aktuelan baš kao i prvog dana, ali i svakog narednog dana u budućnosti. On je bezvremenski, prisutan i naš", poručio je prilikom otvaranja Draško Stanivuković.

Gradonačelnik je dodao kako je izuzetno važno naglasiti da je ova gradska administracija uspjela da vrati Kočića tamo gdje pripada, a to je manastir Gomionica, koja je njegov duhovni svjetionik.

"Upravo tamo smo našem književniku i tribunu izgradili bistu. Sve to je jasan pokazatelj da suština Petra Kočića nije da znamo njegov datum rođenja ili smrt, šta je on napisao. Suština je da nas on opominje, zove na slobodu i hrabrost, poziva nas da se borimo za istinu, slobodu i otadžbinu i nadahnjuje nas da savladamo sve izazove koji su pred nama. On nas i danas opominje, jer nas je osvijestio da se borimo i ljubimo slobodu, te da budemo branioci istine", kazao je gradonačelnik.

Sa druge strane, Stojičićeva naglašava kako je ova manifestacija od velikog značaja ne samo za Banjaluku, nego i za cijelu Republiku Srpsku.

"Mogu da kažem da su djelo i lik Petra Kočića sastavni dio obrazovnog sistema cijele Republike Srpske i sistema umjetnosti, te je upravo zbog toga naša obaveza da njegov lik i djelo čuvamo. Na pjesnicima i književnicima je da oni, kroz svoje izražavanje, približe svima nama djelo Kočića, ne samo kao književnika i pjesnika, nego i kao narodnog tribuna, borca za pravdu i slobodu riječi i misli", istakla je.

Berić je potom pročitao obrazloženje žirija za nagradu "Zmijanjče", koju je ove godine dobila Kristina Lopatić, učenica devetog razreda Osnovne škole "Srbija" sa Pala.

Lopatićeva je nagradu osvojila za pjesmu o Republici Srpskoj, a nagradu joj je uručio Stanivuković.

"Veoma sam ponosna što sam osvojila jednu ovakvu nagradu, naročito jer znam koliko je ona vrijedna i čije ime nosi. Moje djelo, pjesma za koju sam nagrađena, zove se 'Čuvajmo Republiku Srpsku', i kao što i sam naslov govori, mi treba da čuvamo našu otadžbinu, baš kao što je i Kočić to radio", poručila je Kristina Lopatić, koja je pročitala i nagrađenu pjesmu.

Na svečanom otvaranju 58. "Kočićevog zbora" nastupili su i pjesnici Vojin Trivunović, Radmilo V. Radovanović i Danijel Gatarić, dok su pjesmu "Rasti bolje moj zeleni bore", zapis Vlade Miloševića, u muzičkom dijelu izvele Bojana Stojić i Anastasija Šijan, članice Ženske pjevačke grupe Ansambla narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša".

Program svečanog otvaranja ovogodišnjeg "Kočićevog zbora" zatvorio je Veljko Jovanić, učenik drugog razreda Srednje umjetničke škole "Vlado Milošević", koji je izveo kompoziciju "Divertimento" Vječeslava Semjonova.

Tri dana ovogodišnjeg "Kočićevog zbora", kao što je to bio slučaj i prošle godine, nose imena "Istina", "Sloboda" i "Otadžbina".

"Dan 'Istina', pored programa otvaranja, obuhvata i sajam starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, izložbu 'Kultura na frontu - kultura u periodu 1992-1995. godine', interpretaciju Kočićevih djela u izvođenju eminentnih dramskih umjetnika iz Republike Srpske i svečanu akademiju u Kulturnom centru Banski dvor, na kojoj će biti uručena 'Kočićeva nagrada'", kazala je voditeljka programa na kraju svečanog otvaranja 58. "Kočićevog zbora", a mi podsjećamo da je "Kočićeva nagrada" grada Banjaluka na svečanoj akademiji u Kulturnom centru Banski dvor u petak naveče trebalo da bude uručena poznatom srpskom pjesniku Đorđu Sladoju, dok je besjedu o Petru Kočiću trebalo da izgovori Ranko Popović, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Za drugi i treći dan zbora, u subotu i nedjelju, predviđen je niz raznovrsnih sadržaja, koji će biti održani u Stričićima, rodnom Kočićevom selu, a u subotu naveče, u 20 časova, u Banskom dvoru najavljeno je i književno veče "Kočiću u čast", na kojem će učestvovati: Đorđo Sladoje, Milan Orlić, Duška Vrhovac, Dragan Ognjanović, Slobodan Ristović, Petar Milatović Ostroški, Zoran Simić, Predrag Bjelošević, Ranko Pavlović, Ranko Preradović, Jelena Glišić, Aleksandra Marilović i Stefan Višekruna, dok će voditelj programa biti Miladin Berić.


Izvor: nezavisne.com
Foto: Grad Banja Luka
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog