Kultura

Kusturica otvorio "Kustendorf klasik": Ovdje je ruska kultura našla utočište

U Drvengradu na Mokroj Gori sinoć je otvoren jubilarni, 10. festival klasične muzike "Kustendorf klasik".

Festival je otvorio njegov osnivač Emir Kusturica, koji je poručio da su gradovi i festivali utočišta velikih kulturnih tradicija.

- Kulturna tradicija Rusije, koja je prije par godina doživjela otkaz u Zapadnoj Evropi, u isto vrijeme je u ovom okviru i ovom drevnom gradu, koji je u stvari napravljen prije samo 20 godina, dobila utočište i prije nego je nekome palo na um da joj da otkaz - naglasio je Kusturica na otvaranju festivala.

On je rekao da je Mećavnik mjesto koje je počelo da lansira velike evropske i svjetske autore.

- Federiko Felini je rekao da su muzika i film najsrodnije umjetnosti, čekajući da blizanci zasijaju na muzičkoj pozornici, naš filmski festival je doživio da jedan od naših pobjednika otvara Venecijanski filmski festival. Zato Mećavnik treba da opstane kao pozornica za ono što se danas zove izuzetnim - rekao je Kusturica.

Ispred "Gasprom njefta" obratio se zamjenik generalnog direktora te kompanije Aleksandar Dibalj, koji je rekao da se, pored velikih Srba kao što su Nikola Tesla, Ivo Andrić, Mihailo Pupin, Milorad Pavić, Milutin Milanković koji su dali doprinos svjetskoj riznici kulture i umjetnosti, mora pomenuti stvaralaštvo Kusturice koji čitav svoj stvaralački život objedinjuje srpski i ruski narod.

- Ponosan sam što 10 godina moja kompanija pomaže Emiru da objedinjuje ova dva naroda, a sa nama su mladi umjetnici iz Rusije i Srbije u srpskim planinama koji će stvarati zajedničku umjetnost ova dva naroda - rekao je Dibalj.

On je naveo da nema na svijetu mnogo ovakvih festivala sa ovako divnom, neponovljivom atmosferom koju nije lako prenijeti riječima.

Na otvaranju su nastupili virtuoz na harmonici Boban Bjelić i pjevačka grupa Odsjeka za tradicionalnu narodnu muziku Muzičke škole "Mokranjac".

U centralnom dijelu večeri održan je solistički koncert pijaniste Olega Akuratova.

U takmičarskom dijelu dvodnevnog festivala nastupiće mladi muzičari iz Srbije i Rusije, studenti fakulteta muzičke umjetnosti iz Beograda, Niša, Moskve, Omska, Tjumenja, Orenburga, Hanti-Mansijska, a prvi put i studenti sa Fakulteta umjetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Sutra od 20.00 časova koncert će održati mladi violončelista Petar Pejčić u pratnji Umjetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića.

Na programu će biti Čajkovski, Rokoko varijacije i fantazija-uvertira "Romeo i Јulija".

Biće održano i predavanje o kompozitoru Јovanu Ivanoviću "Dunavski valovi – djelo izvan života, vremena i prostora" Mirjane Rastović, autora i muzičkog urednika Radio Televizije Vojvodina.

O dobitnicima nagrade festivala "Zlatna matrjoška" odlučiće međunarodni žiri koji čine umjetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti Mihail Golikov, direktor Škole za muzičke talente u Ćupriji Danijela Јović i kompozitor, dirigent, multiinstrumentalista i producent Aleksandar Sedlar.

Dodjela nagrada održaće se sutra u večernjim časovima poslije centralnog koncerta.

"Kustendorf klasik" daje priliku mnogim izvođačima da prvi put nastupe na visokom nivou, da se upoznaju sa majstorima umjetnosti, da podijele iskustva i utiske sa vršnjacima iz drugih zemalja i, što je najvažnije, festival postaje odskočna daska za razvoj muzičke karijere.

Festival "Kustendorf klasik" zajednički je projekat proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije "Gasprom njeft".

 

Izvor: srna.rs
Foto: Sputnjik
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog