Svijet

Putin prihvatio Kimov poziv da posjeti Sjevernu Koreju

Sjevernokorejski lider Kim DŽong-Un pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da posjeti Sjevernu Koreju, što je ruski predsjednik prihvatio, objavili su danas sjevernokorejski državni mediji.

Novinska agencija KCNA nije navela kada bi ta posjeta mogla da se desi.

Kim je rekao Putinu da je njihov sastanak na ruskom Dalekom istoku doveo do podizanja bilateralnih odnosa na novi nivo i izrazio spremnost za njegovanje stabilnih odnosa orijentisanih ka budućnosti u narednih 100 godina, javila je KCNA.

Kim je pozvao Putina da posjeti Sjevernu Koreju na kraju prijema, koji je priredio ruski predsjednik nakon što su razgovarali na kosmodromu Vostočni, prenio je Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u srijedu da nije planirano da Putin posjeti Pjongjang.

Sjevernokorejski mediji su objavili da su se Kim i Putin saglasili da dodatno ojačaju stratešku i taktičku saradnju u suočavanju sa, kako su naveli, "vojnim prijetnjama, provokacijama i tiranijom imperijalista".

Američki i južnokorejski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da Sjeverna Koreja može da obezbijedi isporuke oružja i municije Rusiji za rat u Ukrajini. Moskva i Pjongjang su negirali takve namjere, prenio je Rojters.

Stejt department je saopštio da Vašington "neće oklijevati" da uvede dodatne sankcije Rusiji i Sjevernoj Koreje, ukoliko sklope bilo nove poslovne aranžmane u vezi sa oružjem.

Јužnokorejski ministar za ujedinjenje Kim Јang-ho, koji je zadužen za odnose sa Sjevernom Korejom, izrazio je duboku zabrinutost zbog vojne saradnje i mogućih isporuka naoružanja između Pjongjanga i Moskve.

Ministar je rekao da je očigledno da Rusija i Sjeverna Koreja, kako je naveo, "tragaju za nekom vrstom vojnog dogovora".

 

Izvor: tanjug 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog